Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на пресконференция в Министерски съвет, цитирана от БТА и БНР.

"Около 80 процента от 160-те милиона евро, които Европейската комисия отпусна на България, за да се справи с бежанския поток, ще са за подобряване охраната на границите ни", категорична бе Бъчварова.

По думите й, България трябва да усвои средствата, предоставени от Брюксел, до една година.

Девет процента от средствата са за подготовката ни за по голям евентуален бъдещ миграционен натиск. 124 милиона евро са за мерки за по-добрата охрана на границите ни.

"Ще купим 420 автомобили с висока проходимост, да имаме възможност да закупим и един хеликоптер със системи за наблюдение на границата. Нещо много важно – развиване на комуникационна система по границата в планинските райони. Там няма покритие на мобилните оператори и комуникацията се осъществява чрез специална криптирана система.

Със средствата, които ни се отпускат, ще бъдат закупени 4 500 нови устройства за служителите на Гранична полиция и ще успеем да изградим 100% покритие за цялата комуникационна система
", каза още Румяна Бъчварова.

В случай на по-голям бежански поток, с 15 милиона евро ще бъдат изградени три кризисни центъра от затворен тип.

"Търсят се места, които са отдалечени от населените места, които имат възможност да бъдат охранявани, на които евентуално при засилен натиск могат да бъдат разположени фургони. 2 милиона евро са за доброволно връщане на хиляда бежанци в страните, откъдето са дошли", уточни вътрешният министър.

Бъчварова напомни, че по ангажимента, приет с общоевропейско решение, по програмите по релокация и презаселване България се е включила и следва квотния принцип на преразпределение. Страната трябва да приеме 1800 мигранти, от които 80 са по презаселване, останалите по прелокация.

Към момента министърът информира, че 6 души от Гърция са приети по програмата за релокация и се очакват 9 души от Турция по програмата за презаселване. Тези хора са предварително проверени и одобрени от ДАНС и Агенцията за бежанците, изтъкна министърът и допълни, че за интегрирането им получаваме определени средства.

Румяна Бъчварова отбеляза, че след увеличаването на мигрантския поток през южната граница това лято, който е по-нисък спрямо предишни години, за кратко време бежански центрове са били заети и сега са на прага на възможностите.

"Съзнавайки този факт и детайлите от ежедневието на хората в центровете, се опитваме да реорганизираме работата и част от отворените центрове се подготвят да бъдат като центрове от затворен тип", коментира вътрешният министър.

Бъчварова уточни, че там ще има по-силен контрол върху пребиваващите и възможност за спазване на всички процедури, без да бъдат прекъсвани, до получаването на решението за статут на бежанец.

Министърът добави, че предстоят още мерки, които ще се въведат по последващия контрол, за да може да се владее ситуацията и да не бъдат притеснявани българските граждани. Като пример бе даден центърът в Елхово, който е от затворен тип, в който няма проблеми. Този тип организация ще се опитаме да създадем и на други места, където вече съществуват центрове, допълни министърът.

Тя опроверга по думите й спекулация, че отваряме вратите за мигрантския поток.

"Нямаме интерес, опитваме се да го предотвратим, трябва да се създаде по-добър ред за управление в центровете", заяви Румяна Бъчварова и изтъкна, че тази фаза на насищане в центровете изисква подобен род организационни мерки.