Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения, добавя в свое изявление заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Като следваща стъпка Георгиева възнамерява да представи пред страните от ООН кандидатурата и визията си за ролята на генералния секретар на организацията, се допълва в изявлението, разпространено от пресслужбата на ЕК и цитирано от БТА.

Кристалина Георгиева ще бъде изслушана следващата седмица в Ню Йорк от Съвета за сигурност, съобщи пред български журналисти в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Той отговаря за отношенията с ООН в комисията по външни работи на ЕП.

Междувременно в профила си в Туитър досегашният официален кандидат на България Ирина Бокова написа: "Благодарна съм на всички Вас, които ме подкрепяте и съм напълно отдадена на това да продължа състезанието за следващ генерален секретар".

Докато продължава кампанията й за избор за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск, съобщи на пресконференция по-рано говорител на ЕК. Той уточни, че днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е дал разрешение на Георгиева да ползва неплатен отпуск.

Временно длъжността на Георгиева ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателят Георгиева съобщиха на Юнкер решението на българското правителство да я номинира за поста в ООН.
Юнкер одобри молбата на Георгиева за неплатен отпуск през октомври, добави говорителят.

В периода на отпуск Георгиева и ЕК ще направят необходимото, за да има ясно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и работата й като еврокомисар. Това ще бъде направено при пълна прозрачност, допълни говорителят Маргаритис Схинас.

Еврокомисията и Кристалина Георгиева ще спазват стриктна дистанция през този период, заяви още той.

Трябва да е ясно на всички от решението на Министерския съвет, че България няма двама кандидати за ООН, България застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева, категоричен е евродепутатът Андрей Ковачев.

Той отбеляза, че "големите" пет страни с право на вето в Съвета за сигурност ще решат кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН.

От 5 октомври тези страни ще могат да гласуват с червена бюлетина, налагайки вето за определен кандидат.

Заплахата от вето само ще стане по-остра на следващия кръг, когато постоянните членове на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини. Онзи, който получи цветна бюлетина сред гласове "не насърчавам", ще знае, че се е сблъскал със стена, писа британският "Гардиън".

Не очаквам да има вето от страна на Русия за Георгиева, каза Андрей Ковачев. Той добави, че има много позитивен отзвук сред неговите колеги на новата българска номинация.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За смяната на кандидата Ирина Бокова с Кристалина Георгиева

АНКЕТА: Коя кандидатура на за шеф на ООН бихте подкрепили?