Така президентът Росен Плевнелиев коментира решението на кабинета да издигне Кристалина Георгиева за кандидат за поста генерален секретар на ООН и да свали доверието си от Ирина Бокова.

"Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството", се посочва в позицията на Плевнелиев, разпространена от неговия прессекретариат.

Според държавния глава след решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат.

По думите му огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН, защото това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа.

"Президентът призова всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара. Крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока", се казва още в изявлението.

Плевнелиев призовава в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех.

Накрая той подчертава, че оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева.

Неотдавна, в отговор на въпрос, Плевнелиев заяви, че правителство има своя кандидат и той, като държавен глава, ще работи с него до последната секунда.

Преди дни, когато кабинетът все още не беше обявил официално, че оттегля подкрепата си за Бокова, в речта си пред ООН президентът публично застана зад нея.

"След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа", заяви тогава той.

Вчера, след като обяви, че не смята да се оттегля от надпреварата, самата Бокова каза:

"Единствената подкрепа бе до известна степен от страна на президента Росен Плевнелиев В цялата тази ситуация имаше много полусенки, много полудуми, много полуподкрепа, мисля, че за всички е очевидно какво се случи в последните седмици".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За смяната на Бокова с Георгиева?

АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?