Това пише в. "Гардиън",  като отбелязва, че това е най-висшият дипломатически пост в международната общност.

Крайният победител в състезанието ще се издигне до статут на светски светец, посланик на мира и глас на бедните и онеправданите, но пътят до тази висока позиция е осеян с мини и умело замаскирани капани, отбелязва британският ежедневник.

Днес в Съвета за сигурност на ООН ще се състои петото от поредица гласувания за определяне на победителя сред останалите в надпреварата деветима претенденти, което ще бъде тайно.

Категоричен лидер до момента е бившият португалски премиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. Той беше водещ претендент при първите три гласувания, а при четвъртото, на 9 септември, получи 12 гласа насърчаващи гласа и само два "не насърчавам" (членовете на Съвета гласуват за кандидатите с бюлетина "насърчавам", "не насърчавам" или "нямам мнение").

Гутериш се ползваше с подкрепа още в ранната процедура за подбор, която беше безпрецедентно открита за стандартите на ООН. Всеки кандидат представи вижданията и плановете си пред 193-те страни в Общото събрание на световната организация, а Гутериш спечели нови точки с чувството си за хумор, обаяние и умело подготвено изложение. Пътят му към поста на генерален секретар обаче може да бъде блокиран от вето на една от петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност и по-конкретно Русия, отбелязва "Гардиън".

Москва смята, че е ред на източноевропеец да оглави ООН и може да попречи на бившия лидер на западноевропейска държава от НАТО да поеме кормилото. Настоящият генерален секретар Бан Ки-мун е от съюзническа на САЩ страна, Южна Корея, и бе предпочитаният кандидат на Вашингтон преди 10 години.

Миналата седмица акаунт в Туитър от името на Гутериш претендираше, че е осигурена подкрепата на Москва, пораждайки спекулации, че състезанието може внезапно да приключи. Впоследствие обаче се оказа, че акаунтът е фалшив.

Втори се нарежда словашкият външен министър Мирослав Лайчак, който внезапно се изкачи до тази позиция от предпоследно място, след като проруският премиер на страната му Роберт Фицо посети Москва четири дни преди третото гласуване и сметна за важно да акцентира върху критиките си към санкциите на ЕС срещу Русия заради Крим. По тази причина обаче Лайчак може да се натъкне на вето от страна на една или повече от западните държави сред петте постоянни членове на Съвета за сигурност.

Третият в сегашната класация, сръбският външен министър Вук Йеремич, почти сигурно ще получи вето от САЩ, казват дипломати. Вашингтон не е простил на Йеремич, че се противопостави на независимостта на Косово, както и заради впечатлението, че използваше времето си като председател на Общото събрание на ООН за националистическа риторика, отбелязва "Гардиън".

Заплахата от вето само ще стане по-остра на следващия кръг, когато постоянните членове на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини. Онзи, който получи цветна бюлетина сред гласове "не насърчавам", ще знае, че се е сблъскал със стена, пише британският вестник.

Досегашните гласувания опровергаха надеждите за силно дамско представяне в надпреварата. При последните три кръга челните три места бяха заети от мъже.
Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия и ръководител на програмата на ООН за развитие, е една от няколкото висококвалифицирани жени в надпреварата, представили се много по-лошо от очакваното. Тя обаче омаловажи ролята на сексизма и подчерта, че има много други фактори.

Според изпълнителния директор на Дружество за Обединените нации - Великобритания Натали Самарасинге, която води кампания за по-прозрачна процедура на избора тази година, полът е изиграл известна роля, но второстепенна. Жени с висока квалификация и професионален опит се представят по-зле от мъже със сравнително скромна биография.

Не се съмнявам, че сексизмът е фактор, но той не обяснява изцяло нещата. Сега наблюдаваме битка между петте страни постоянни членове за самоутвърждаване, казва Самарасинге.

В крайна сметка победителят ще бъде определен от конкуренцията и сделките между големите сили. Издигането и пропадането на кандидатите при гласуванията е външен признак за онова, което се случва зад кулисите, но не дава пълна представа за него.

Най-важното съперничество в надпревара тази седмица, например, ще се разиграе на хиляди километри от централата на ООН, в българската столица София, отбелязва британският ежедневник.

След като официалният кандидат на България Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, се представи при гласуванията в Съвета за сигурност под очакванията, бе подета задкулисна кампания тя да бъде заменена от своята сънародничка Кристалина Георгиева, еврокомисар за бюджета, която по-рано бе победена във вътрешната надпревара за номинация, посочва "Гардиън".

Появата на поредица атакуващи я статии в британския печат, а и другаде, накара Бокова да изрази недоволство от една, по думите й, непочтена клеветническа кампания. Консервативни и десни европейски лидери също започнаха да обсъждат Георгиева, като кулминацията беше опитът на Ангела Меркел да убеди Владимир Путин да я приеме по време на срещата на върха на Г-20 в Китай по-рано този месец. Обект на опит за дискредитиране стана и Георгиева, припомня "Гардиън".

Изходът от тази мъчителна борба ще се реши след днешното гласуване от българския премиер Бойко Борисов. Ако Русия може да осигури на Бокова 10 насърчителни гласа, за Борисов ще е трудно да я извади от състезанието. Ако обаче остане със седем или осем - тя не е в безопасност, казва пред "Гардиън" Ричард Гауан, експерт по въпросите на ООН в Европейския съвет за международни отношения.

Дори да се включи на късен етап в надпреварата, Георгиева пак може да се натъкне на вето от страна на Русия, пише британският вестник. В крайна сметка тя е член на Европейската комисия, налагаща санкции срещу Москва.

Потенциалното вето на петте постоянни членове при избора на генерален секретар е разменна монета на масата, на която се разиграва съперничеството в Сирия и се преговаря за Украйна и други конфликти, коментира "Гардиън".

Отровната атмосфера в Съвета за сигурност може да доведе до продължителна битка, чиято жертва ще паднат най-подготвените и подходящи кандидати, проправяйки път за по-скромен претендент.

АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?