В свикана по инициатива на австрийския канцлер Кристиан Керн среща участваха министър-председателите на Албания, България , Германия, Гърция, Хърватия, Македония, Сърбия, Словения, Унгария.

Вижте снимки >>>

В нея бяха и председателят на Европейския Съвет, европейският комисар по въпросите на миграцията и румънският министър на вътрешните работи.

След завършилата днес среща на върха, българският министър-председател Бойко Борисов направи изявления за българските медии и изложи накратко позицията на България по проблемите с мигрантите, предаде БТА.

Пред своите колеги и представителите на Европейския съюз българският министър-председател е пледирал за затваряне на границата на ЕС и за същото отношение на колегите от другите държави към границите на ЕС, както към собствените им национални граници.

Борисов е срещнал разбиране от страна на другите участници в срещата. Той е поставил условие в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция.

Българският премиер не скри разочарованието си от своите колеги, които отговарят с мълчание на призива за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като държавите членки не са готови да поемат евентуалния едномилионен поток бежанци, които биха тръгнали от Турция към Европа.

Премиерът не е получил ясен отговор и категорична позиция от своите колеги на въпроса как ще се действа, в случай че бъде взето решение за релокация на мигрантите.

Никой от правителствените ръководители не е отговорил на въпроса каква е рецептата, ако скоро на българо-турската граница се струпат хиляди бежанци.

За да бъде предотвратена подобна катастрофа, Бойко Борисов е предложил  като членка на НАТО Турция да бъде поканена за участие в заседанието на Европейския съвет през октомври.

Той предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса, съобщи правителствената пресслужба.

Българският премиер е пледирал и за изграждане на зони за сигурност в трети страни, например в Либия като най-близка точка, като в този процес бъдат включени и държави като САЩ, Китай и други страни.

Борисов вижда решаване на проблемите в затваряне на границите, обединяване на финансовите усилия и намиране на цялостно европейско решение.

Ситуацията изисква незабавни и бързи действия, дипломатическа активност и решителност от страна на политиците при вземане на решения за овладяване на кризата, подчерта той.