Попитан от водещия за позицията на министър-председателя на България по повод кандидатурата на Ирина Бокова на последното заседание на МС, Станишев заяви:

„Смутен съм от това изказване. Когато държавата издига кандидатура, особено в международно състезание, тя трябва да я отстоява и да работи за нея до края. Особено когато става дума за толкова сложни дипломатически игри, с много ходове и интереси“.

Той смята, че успех се постига с последователност, активна политика и търсене на подкрепа и продължава да смята, че Бокова е успешен кандидат и има шансове.

„Чест е за България да играе с такъв кандидат. Кристалина Георгиева е добър комисар, с позиция в ЕК. Не разбирам защо беше нужно да се започва тази негативна кампания, която в крайна сметка навреди и на двете“, каза Станишев.

Той определи като несъстоятелни твърденията, че е възможно Георгиева да бъде издигната като кандидат на ЕНП.

„Политическите партии не са субектите, които могат да правят номинации за генерален секретар на ООН. В нашето политическо семейство има няколко кандидатури – на Антонио Гутереш, външния министър на Словакия, но ние не сблъскваме кандидатите си. Аз като българин защитавам и работя за кандидатурата на Ирина Бокова“, категоричен бе Сергей Станишев.