Борисов даде интервю пред австрийската обществена телевизия ORF, като въпросите му бяха зададени от българския журналист Атанас Малеев, предаде bTV.

През лятото министър-председателят вече заяви:

"Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Поел съм ангажимент към коалиционните партньори и участие в изборите за държавен глава ще е дезертьорство. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие".

Тогава той подчерта, че държавният глава няма правомощията да решава проблемите, които са надвиснали в момента над страната и попита:

"Ако аз стана президент, възникват няколко въпроса: Кой ще стане премиер? Кой ще сплотява тази толкова сложна управляваща коалиция?“.

Неотдавна пък премиерът каза, че ще влезе в надпреварата за държавен глава на следващите избори - след 5 години.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще съобщят името на своя кандидат на 2 октомври. Това е последният възможен момент преди началото на предизборната кампания преди вота на 6 ноември.

Неотдавна зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че става дума за известен човек и намекна, че това може да е жена. Спрягаха се имената на Кристалина Георгиева, Румяна Бъчварова и Йорданка Фандъкова. И трите обаче до момента отричат. 

В последните дни обаче се появиха публикации, че се водят разговори с вицепремиера Томислав Дончев, който беше категоричен, че няма да се кандидатира.

Всички останали големи политически формации вече обявиха своите кандидати - БСП - о.з. ген. Румен Радев, РБ - Трайчо Трайков, ПФ и "Атака" - Красимир Каракачанов, АБВ - Ивайло Калфин.

Според социолозите новият президент на България ще стане ясен на балотаж.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?