Средствата за последния етап от възстановяването на историческия хълм в размер на 1,2 милиона евро бяха дарени от фондацията "Гейдар Алиеев" от Азербайджан, припомни кметът на общината Даниел Панов, цитиран от БТА.

В своето приветствие към гостите Мехрибан Алиева посочи, че отношенията между Азербайджан и България имат характер на стратегическо партньорство. Тя отбеляза, че във време на радикализация и тероризъм най-силното оръжие са културните връзки. Алиева подчерта, че историческата крепост е от изключително значение за България, но също така е част от европейското културно богатство.

Вижте снимки >>

По думите й фондацията "Гейдар Алиев" (на името на покойния й свекър) е съдействала за възстановяване на архитектурни обекти във Версай, Страсбург, Рим и Ватикана.

"Между азерите и българите е имало и ще има само мир и дружба", подчерта Борисов.

Той благодари на първата дама на Азербайджан за реставрацията на крепостта и подчерта, че помощта е много важна и доказва, че има възможност за сътрудничество между две толкова различни страни.

Една мюсюлманска държава изгражда църкви, а ние поддържаме джамии. Това е силата на света – многообразието на културите. Ако всички се научим да живеем мирно и добре заедно, няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме светът да бъде по-мъдър, не само в следващите месеци, а и в годините напред“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Кметът му благодари за инициативата "Трапезица" да бъде социализирана, а на Мерхибан Алиева за финансирането на фондацията, ръководена от нея.

Двамата получиха реплика на медальон, открит на Трапезица през 1901 година от археолога Жорж Сьор с образа на два лъва от средновековния период на Търновград.

Първата дама и премиерът участваха във валидирането на юбилейна марка и разгледаха църква номер 10, в която до 1469 година са съхранявани мощите на Св. Иван Рилски.