Необходима е ясна правителствена декларация от името на МВнР затова, че от името на управлението на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не са допустими. Ние сме част от ЕС и трябва да се държим като член на Общността, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.

Скандалното изказване на избрания за депутат Пьотр Толстой от спечелилата изборите партия "Единна Русия", че страната му ще „купи” България, както вече е направила с половината Черноморие, предизвика широк отзвук у нас.

„Моля представителите на Министерството на външните работи да потвърдят, че на фона изявленията на този „лунатик“, МВнР има ясна нота от името на българското правителство, с която ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България. България е ясен, добър платец по ангажименти", коментира Москов, цитиран и от "Фокус".

Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения, написа вчера във Фейсбук външният министър Даниел Митов.

По мнението му това не е официалната руска позиция и не е необходима официална държавна реакция, поради което не намира за необходимо да го коментира.

Митов допълва, че би оценил, ако официалните руски институции намерят начин да се разграничат от изказването на Пьотр Толстой.

1300 години сме удържали никой да не ни купи!, категоричен бе в изказването си по темата премиерът Бойко Борисов.

"Да, предатели е имало много в историята и ние плащаме за подобно предателство, но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", каза Борисов, цитиран от БНР.

"Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на НЕК. А НЕК е и собственик на язовирите. Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядоса руският депутат Толстой с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа", коментира премиерът, като направи връзка с предстоящото решение на парламента да се платят 400 млн. евро на Русия ("Атомстройекспорт") за АЕЦ "Белене".

Във връзка с това плащане Петър Москов предложи "да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии“.

Пьотр Толстой (праправнук на писателя Лев Толстой) е избран за депутат от управляващата партия, но той към момента е водещ на програмите "Политика" и "Времето ще покаже" по държавния Първи канал.

„Ако ние гледаме предаването на същия този Толстой, трябва непрекъснато да излизаме с ноти на Външно министерство, защото там непрекъснато се обиждат държави", коментира по адрес на руския водещ политологът Мария Пиргова.