Така той коментира решението, което днес правителството взе - да бъде отправено предложение до Народното събрани за отпускане на средства на НЕК за изплащане на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Това, което събрахме като повече пари в бюджета за две години, е 3,7 млрд. лева. Знаете, че преди 5-6 месеца платихме за американските централи 1,3 млрд. лева – абсолютно корупционна сделка на времето, вместо да отидат за социална дейност, заминаха за двете централи. Логиката е била да има диверсификация. Имаме диверсификацията – тя струва с толкова отгоре – 1,2 млрд. лв. Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които няма пари“, коментира премиерът, цитиран от "Фокус".

Той призова да не се връщаме в миналото, защото в момента има категорично разпореждане да се платят парите по повод решението на Международния арбитраж НЕК да заплати 1,2 милиарда лева за оборудването на АЕЦ „Белене“.
Борисов изтъкна, че ако се забавим, лихвата, която ще се начислява на година, е 118 млн. лева.

Затова с финансовия министър, с енергийния министър и с вицепремиера Томислав Дончев разсъждавахме за тези загуби, ако действително управляваме добре процеса. За да го управляваме тези реактори трябва да станат практически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях – дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво“, заяви още премиерът.

Затова, той подчерта за тези, които не спирали да говорят в парламента, че сме най-бедните, че сме събрали 2,5 млрд. лева, за да се разплатим с Москва и Вашингтон, и то само тази година.

"Като се има в предвид, че бюджетът на Министерството на културата е 100 милиона, на спорта е под 100 милиона и тази година 2,5 милиарда ние ще платим и те имат очи да приказват“, възмути се Борисов.

По повод предишните управляващи той каза, че не трябва никога да се допуска повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това”. Той даде пример -„с голям страх наблюдавам тръбите от „Южен поток”, които стоят по нашите пристанища”.

Много им е хубаво на тези правителства да взимат решения, популистки, да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати. Все пак напомням, че имаме още 300 млн. евро да плащаме за влаковете 2006 г. - „Сименсите”. Купили са си влакове, само забравили да ги платят, отложили някой друг да ги плати. Те само да се снимат, че са докарали нови влакове. И догодина ще събираме пари за вересиите”, каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.

Затова той призова всички министри и депутати да обясняват на българите, че въпреки тези щети, ще останат много пари във фискалния резерв. А след управлението на ГЕРБ апетитите за власт щели да станат много големи, защото следвали договори и харчения.

"Бих казал, а какво щеше да стане, ако не беше паднало правителството „Орешарски”, а министър Стойнев беше договорил, по най-коварния и подъл начин, оставил следващото правителство да го препотвърди, що за договор е това? Ако сега на тези плащания трябваше да платим и реактор на „Уестингхаус” в "Козлодуй", представяте ли си го? Но, те ни дават оценка”, добави той.

Борисов обвърза плащането за АЕЦ "Белене" и с изказването на депутата от партията на Владимир Путин Пьотр Толстой, че Русия ще купи цяла България.

"Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на НЕК. Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа. Ние сме България от повече от 1300 години и сме удържали никой да не ни купи", каза премиерът.