Министър-председателят обяснява това с факта, че България се е справила най-добре на границата си, в сравнение с останали страни, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Борисов коментира още, че всички казват, че България трябва веднага да влезе в Шенген, но по думите му днес нашият интерес не е този.

На въпрос дали ще се разкриват нови бежански центрове, Борисов заяви, че цял свят се тресе от войните, които има. Хиляди хора са в бедствено положение.

"Убеден съм, че спре ли войната, те трябва да се върнат в своите населени места. Обществото е много чувствително, когато се изгражда бежански център. Трябва да сме малко по-търпеливи, защото вчера в Братислава всички бяха единодушни, че външните граници трябва да са пазени строго и на всички гранични държави да им се помогне", каза Борисов.

По думите му без помощни средства и без мобилизация не може да се опазят хиляди километри граница.

Премиерът Борисов посети Басарбовския скален манастир, където разгледа построената църква "Свето Преображение Господне", която ще бъде осветена утре.

"Особено съм радостен, че настъпи времето за освещаване на храма. Надявам се всички благочестиви християни да намират изцеление в него", каза Русенският митрополит Наум.

Борисов заяви, че това е невероятна красота, много свято място. "Това е поредният манастир, поредната църква, която строим. Без Господ нищо не може да се направи. Това ни е спасението. Векове ни е спасявало, ще ни спаси и за в бъдеще", каза премиерът.

"Посетихме единствения действащ мъжки скален манастир в България "Св. Димитрий Басарбовски". След дългогодишен застой на строителството, през юли месец одобрихме необходимите 150 000 лв. за довършване на новата манастирска църква.

За нас бе важно да съхраним това духовно средище, датиращо още от Средновековието, което е и уникална за страната ни туристическа дестинация", пише Борисов във Фейсбук. и пожелава на всички жители на русенския край да посетят това красиво свято място.