На работна среща в Берлин Бъчварова представи актуалните мерки, предприети от българските власти по охрана на границата и противодействие на нелегалната миграция, съобщи пресцентърът на МВР.

Тя подчерта, че страната ни влага огромен ресурс за гранична сигурност, за да управлява ефективно външните за ЕС граници и миграционните процеси. Министърът поясни, че в отговор на необходимостта от координиран отговор на миграционния поток по външните граници на ЕС България е поискала допълнителна подкрепа от агенция Фронтекс.

Вътрешните министри на България и Германия обсъдиха и създаващия се към МВР център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството. В тази връзка в рамките на визитата си в Германия българският вътрешен министър предстои да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

Бъчварова проведе и работна среща и с Франк Хенкел, вътрешния министър на федералната провинция Берлин. Той подчерта позицията, че България като държава членка на първа линия не трябва да бъде оставена сама да се справя с посрещането на миграционния натиск.

Фронтекс има важна роля в контекста на европейската солидарност, каза още той и подчерта, че е важно агенцията на ЕС да подкрепя достатъчно България при гарантирането на сигурността на границите.

Бъчварова и Хенкел разговаряха и за предстоящото българско председателство на ЕС. Германия ще подпомогне МВР в подготовката за председателството, което предстои в началото на 2018 г. Ще бъдат осигурени стажове и обучения за служители на МВР и ще се провеждат редовни срещи между екипите на двете страни по работни досиета, за да може България да почерпи от опита на Германия.