Това заяви пред БНР зам.-председателят на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов след очертания от главния секретар на МВР Георги Костов нов профил на мигрантите, влизащи у нас – все по-агресивни млади мъже, които не са сирийци.

По думите на Атанасов - няма емигрант, влязъл в България, който да не си е платил за услугата да стъпи на европейска територия.

Използвайки думата "схема" в два различни аспекта, бившият шеф на Националната служба за сигурност подчерта, че всички в Гранична полиция и в МВР знаят кой е Радо Схемата – бивш служител на СДВР и приближен до професионалното ръководство на ведомството.

Запитан дали може да докаже твърденията си за платена схема за допускане на мигранти у нас, Атанасов отговори:

"Има хора в системата на МВР, които се бунтуват срещу тези безобразия, че техните началници трупат пари от извършване на престъпления, и са готови да дадат информация за това".

Той подчерта, че от март-април насам на няколко пъти във вътрешната комисия в НС е разискван този въпрос, но вместо всестранно обективно разследване министър Румяна Бъчварова "застава на амбразурата и защитава подчинените си в МВР". По думите му се налага образът на безпомощната Бъчварова като министър на вътрешните работи.

"Бъчварова не си дава дори усилие да разбере къде работи. Дала си е съгласието да служи за фасада в МВР, а Борисов управлява цялата система за сигурност. Тя е безкрайно лоялна на министър-председателя. Тя не полага усилия да навлезе в дълбочината на работа. Съгласила се е, че МВР се управлява от главния секретар Георги Костов, който е на ръчно управление при Бойко Борисов", каза още Атанасов.

Според него "след сделката между Станишев и Доган" по времето на правителството "Орешарски" да се даде секторът за сигурност на ДПС, неговите хора продължават да владеят сектора за сигурност.

"Борисов винаги е бил ортак с Доган, независимо от политическата конюнктура и политическите люшкания. Ще видите какво ще се случи на президентските избори. Сега Доган търгува между Борисов и Първанов. Изборът, който се диктува, е да се избере между протежето на Първанов и протежето на Борисов", заяви Атанас Атанасов и по повод предстоящите избори.

В края на юли бяха задържани четирима полицейски служители, уличени за участие в организирана престъпна група за каналджийство. Тогава от прокуратурата съобщиха, че са събрани доказателства, че лицата, които се занимават с тази престъпна дейност, си плащат регулярно подкупи на служителите на МВР. Освен това, в в извънработно време, те самите превозвали бежанци.