Защото "да се заградят държавите в Европа и да казват: "Ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза", това не мога да нарека европейска солидарност нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора. Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми - и изключително остри с колегите в Брюксел", коментира Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът заяви още, че по проблема е разговарял и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри.

По думите му самите турци изнемогват в задържането на бежанците, а военното положение им изсмуквало извънредно много финансови ресурси, затова по-рядко поглеждали към бежанската криза.

"В момента Турция не получава нищо от България. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се упражняват, че ако не се полагаха тези усилия за запазването на добри отношения, просто те нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, щото те са в пъти повече от това, което ние сме направили.

Турците имат абсолютното морално право да кажат: "И вие не изпълнявате ангажиментите - оправяйте се". България харчи стотици милиони за охрана на границата. Не знам дали друг щеше да се справи. Отстрани може би изглежда лесно, но повярвайте ми, никак не е. От едната страна на Черно море е Крим, от другата Истанбул", каза още премиерът.

На въпрос дали двама членове на ПКК са екстрадирани от страната Борисов отговори, че всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат.

"При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат", коментира министър-председателят.

По-рано в интервю за германското издание "Билд" турският външен министър Мевлют Чавушоглу постави ЕС пред избор: безвизов режим за турците през октомври или споразумението за мигрантите, което предвижда Турция да спира потока от нелегални мигранти, трябва да бъде забравено.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Дали Турция пак ще пусне мигрантите