В интервю за Нова телевизия той коментира предстоящата предизборна кампания с думите:

„Толкова ми е далечна, че изобщо даже не ми се мисли за нея в момента. Толкова сложни неща трябва в следващите няколко седмици да решим, че не ми се мисли. За съжаление, президентската институция не може да вземе нито едно от тях".

Все пак Борисов призна, че приема всеки кандидат за президент, подкрепен от обединената левица, какъвто е ген. Румен Радев, за сериозен опонент на ГЕРБ.

Според министър-председателя, ако днес са президентските избори, те ще минат и ще заминат, но ще възникнат три много по-големи въпроса, защото реалната власт е в кабинета.  

"Първият въпрос е кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията и тази сплав от разнородни министри. При това крехко мнозинство в парламента как ще се оправим. ГЕРБ има здрави структури, премина през няколко избори – ГЕРБ ще оцелее. А в момента, в който отидеш за президент, трябва да забравиш за политически партии. Аз не съм готов за такова нещо. Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент”, подчерта премиерът, който неотдавна допусна такава възможност.

В края на юли Бойко Борисов заяви, че в сегашната ситуация в света коренно преосмисля фигурата на кандидата за президент. Според него той трябва да е обединител, защото нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира и да консолидира.

Седмица по-късно премиерът каза, че президентските избори са лидерски, а единственият, който има основание да се колебае дали да се яви - е той. Колебанието му било, защото премиерският пост има повече власт.

"Президентските избори са лидерски избори. И що за партия си ако признаеш, че лидерът ти не става за президент, а трябва на негово място да търсиш дали е гражданин, дали е селянин, дали е военен, дали е интелектуалец", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той беше категоричен, че кандидатът на партията ще бъде обявен едва през септември.

Изборите ще се проведат на 6 ноември.

АНКЕТА: Очаквате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?