Делегатите на партийния конгрес във Филаделфия вече бяха гласували за нея. С изявлението си снощи Клинтън официално стана първата в американската политическа история жена - кандидат на голяма партия за Белия дом.

Приемам номинацията ви за президентския пост на САЩ със смирение, решимост и безгранично доверие в бъдещето на Америка, заяви бившата първа дама сред взрив от аплодисменти. И пристъпи към най-важната реч в живота си, както я определи печатът в САЩ.

Благодарност към Бърни Сандърс

В самото начало Клинтън специално се обърна към привържениците на своя съперник в първичната кампания:

"Искам да благодаря на Бърни Сандърс. А на вас, които го подкрепяхте, тук и в цялата страна, искам да знаете, че съм ви чула".

Ще бъда президент на демократи, републиканци и независими, на всички, които гласуват за мен, и на онези, които не го направят, увери бившата първа дама, цитирана от Асошиейтед прес.

Пред около 5000 делегати на конгреса във Филаделфия Клинтън каза, че се е срещнала с много хора, които са я мотивирали да се бори за промяна, включително болни деца и хора, оцелели от атентатите на 11 септември 2001 г.

Демократите не направиха достатъчно, за да покажат на работещите семейства, че разбират през какво преминават те, призна Клинтън. Тя изрази съгласие със семействата, споделили с нея мнение, че икономиката не работи.

"Американците искат да работят и работят упорито, но точно сега страшно много хора смятат, че трудът им все по-малко се цени", каза кандидатката.

Тя атакува остро своя съперник, номиниран по-рано този месец от Републиканската партия

"Тръмп иска да се боим от бъдещето"

Не вярвам на никого, който твърди "само аз мога да се справя с това", заяви Клинтън по повод изказване на републиканеца отпреди седмица.

Думите на Тръмп би трябвало да бият тревога за всички нас, продължи Клинтън. Американците не казват "само аз мога да го направя", а "ще го направим заедно".

Основателите на страната ни са замислили конституцията така, че Америка да е страна, в която нито една личност не разполага с цялата власт, добави тя.

Доналд Тръмп иска да раздели американците от останалия свят, да ги раздели помежду им. Той разчита, че днешните опасности ще ни направят слепи за безграничните бъдещи възможности. Той иска да се боим от бъдещето и да се страхуваме един от друг, каза Клинтън.

Страната ни трябва да си дава ясна сметка пред какво е изправена, но не и да се страхува. Ще се издигнем на висотата на предизвикателството, както сме правили винаги, при това без да издигаме стена или да забраняваме която и да било религия, изтъкна тя, отново намеквайки за изказвания на Тръмп.

Челси Клинтън: Майка ми се води от състрадание и любов

Преди Хилъри да излезе на сцената, думата пред конгреса взе 36-годишната Челси Клинтън, отбелязва Ройтерс.

В 12-минутната си реч Челси описа майка си като любяща, умна и забавна жена, която има всички качества да бъде избрана за президент на САЩ.

Тя отхвърли критиките, че майка й е политик, който не заслужава доверие, а се опитва да демонстрира съпричастност пред избиратели. Челси каза, че Хилъри е жена, която се ръководи от състрадание, от вяра, от остро чувство за справедливост и от изпълнено с любов сърце.

Друг вид съмнения разсея по-рано пред конгреса генерал Джон Алън, бивш командващ международните сили в Афганистан.

"Такъв командващ ни трябва"

"Хилъри Клинтън ще бъде точно такъв главнокомандващ, от какъвто се нуждаят Съединените щати сега. С нейна помощ ще можем да разгромим групировката "Ислямска държава" и да укрепим НАТО, да подкрепяме съюзниците си", каза Алън, цитиран от ТАСС и БТА.

"Знам това, защото съм работил с нея", добави генералът. На сцената заедно с него имаше голям група ветерани от въоръжените сили.

Политолози и експерти придават важно значение на изказването на Алън, тъй като той никога не е бил свързан с политиката и изявленията му се ценят като мнение на професионалните военни, отбелязва ТАСС.

Джон Алън до неотдавна беше специален пратеник на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой разделя и плаши американците