Това заяви Манолова в Монтана, където, заедно със заместника й Диана Ковачева и експерти от институцията проведоха за първи път едновременно 11 изнесени приемни за гражданите от всички общини в региона, съобщи официалният сайт на омбудсмана.

„Законът за управление на отпадъците и Наредбата на Министерство на околната среда и водите принуждават 230 000 граждани да спонсорират с по 260 – 275 лв. няколко фирми за дейност, която изначално им носи печалба. Така 60 милиона лева всяка година отиват в частни фирми“, каза Мая Манолова.

Граждани от Монтана сигнализираха омбудсмана, че при първоначална регистрация на лек автомобил екотаксата, която се заплаща през последните години е нараснала в пъти.

„Сигналът, който постъпи при мен с оплакване от граждани е затова, че през последните години тази екотакса е нараснала в пъти. На практика за автомобили, които са над 10 години, а и за автомобили над 5 години тази такса представлява 10-15% от цената на самото моторно превозно средство /МПС/, защото става дума за суми между 250 лева и 275 лева, които гражданите заплащат“, посочи Манолова.

Тя допълни, че противно на очакването, тези пари не отиват за дейности по опазването на околната среда, а за рециклиране на стари автомобили.

„Това са суми, които се събират от частни организации и чието предназначение е за рециклиране на излезли от употреба МПС. Всеки, който е дерегистрирал автомобил, знае каква е процедурата и как се бракува реално МПС. Колата се предава на съответна рециклираща организация и тя, тъй като извлича метали и други части при разглобяването на автомобила, печели.

Така гражданите спонсорират една дейност, която сама по себе си носи икономическа изгода на тези, които я извършват“, аргументира позицията си общественият защитник.

Манолова подчерта, че започва структурирането и създаването на постоянно действащи изнесени приемни. Първата от тях ще бъде в Северозападна България и то именно в Монтана. За целта предстои конкурс за назначаване на подходящ представител, за който с областния управител вече е договорено и помещение.