От тези пари около 32 млн. лева са за капиталови разходи за съдебните сгради. Още 2.5 милиона ще отидат за организиране и провеждане на общите събрания на магистратите и атестирането им, съобщи БТА, като се позова на прогнозата.

Малко под 3 млн. лева ще струват изборите за нови членове на ВСС.

Съдебните кадровици са заложили и актуализация на заплатите в системата със 7%.

Около 3,5 млн лева са заложени за плащания на обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Сегашното правителство на Бойко Борисов влезе в конфронтация със съдебната система по въпроса за бюджета й. В края на миналата година финансовият министър Владислав Горанов предложи заплатите в системата да бъдат определяни от Закона за бюджета. Преди това от ВСС поискаха 12% увеличение на всички магистратски заплати.

Така Горанов на практика се опита да пренебрегне Закона за съдебната власт, в който е записано, че най-ниската заплата в съдебната система е равна на две средни месечни заплати в бюджетната сфера. ВСС пък единствен има право да преизчислява заплатите, изпълнителната власт и парламентът нямат право по Конституция да се месят в работата на ВСС.
В основния закон дори е записано, че "съдебната власт е независима" и "съдебната власт има самостоятелен бюджет".

След намеса на премиера предложението бе оттеглено.

При първото правителство на Борисов бившият финансов министър Симеон Дянков също влезе в остър спор с магистратите за бюджета. Той отказа да даде допълнителни пари в случай на дефицит в системата, а държеше тя да покрие липсите от собствените си приходи, които бяха недостатъчни.

Миналата година стана ясно, че редица съдебни зали в страната са в окаяно състояние и че не достигат пари за консумативи на съдилищата.