Протестът се организира във Фейсбук и е свързан основно с пилотните тестове на системата за "пръстов идентификатор" в болниците.

Миналата седмица Здравната каса обяви, че системата ще се тества първо в пет болници в страната, от тази седмица - в още 20, а на 1-ви октомври вече ще е задължителна за всички лечебни заведения.

С т. нар. "пръстов идинтификатор" ще  се генерира уникален идентификационен номер на пациента.  Ако пациент откаже да даде "пръстов индентификатор", на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием. Целта е да се спре "източване" на касата от болници с прием на мними пациенти.

Според протестиращите обаче в пръстовия идентификатор се съдържат личнни данни с висока степен на сигурност, а вземането на отпечатъци приравнява пациентите с престъпници.

Протестът им започна с български революционни песни и с развети трибагреници. Някои носеха плакати с надписи: "Незабавна оставка на Петър Москов" и "Задължения на всеки гражданин е да оспорва властта".

Вижте снимки >>>

Срещу въвеждането на пръстовия отпечатък протестиращите са отправили петиция до всички власти в страната. Те изтъкват, че опитът за въвеждане на системата в болници, а в бъдеще и в аптеки, ще ограничи достъпа на болни, неподвижни пациенти до здравни грижи и до лекарства, както и че се отнема правото на хората на неприкосновеност.

Според част от хората обещаното от здравното министерство електронно здравно досие и електронна здравна карта по законов начин ще включват всички данни за пациента и не би могло да има изтичане на лични данни и информация.

Сред мотивите за протеста са още скандалите с ваксините от Турция и основния и допълнителен здравен пакет, които бяха дадени на Конституционния съд, както и срещу цялата реформа на МЗ - като промените в проекта на националната и областните здравни карти, които също бяха атакувани във ВАС.

Протестиращите недоволствоха и срещу работата на Фонда за лечение на деца, срещу това, че децата с увреждания у нас нямат европейски здравни права.

"За" и "против" пръстовиия отпечатък

Срещу въвеждането на системата за пръстови отпечатъци в болниците вече се обяви и Българският лекарски съюз (БЛС). Според неговия председател д-р Венцислав Грозев това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите.

"Кой е този български лекар, който ще изхвърли пациента си, ако пациентът не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор? То, дори и да бъде лекуван, няма да бъде за последно в болницата… Що за логика е това?", изтъкна д-р Грозев пред БНР.

Според него въвеждането на пръстовия отпечатък е нещо излишно, след като се предвижда въвеждане на електронен чип на личните карти.

"Едни няколко милиона, по наши данни - между 5 и 8, ще отидат от здравноосигурителните плащания и ако след година и половина влезе и електронният чип върху личните ни карти, същите тези устройства, които са в момента на разположение в петте пилотни болници, ще отидат с всички останали в кошчето за боклук", каза председателят на БЛС.

Д-р Славчо Близнаков, който е директор на столичната болница "Св. Анна", едно от петте лечебни заведения, в които системата се въвежда пилотно, обаче защити необходимостта от "пръстовия идентификатор".

"Практически това е същата методика на Касата, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Нещата стават много по-лесно и много по-бързо", посочи д-р Близнаков.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков също бе категоричен, че системата е в интерес на пациентите. В сутрешния блокт на БНТ той заяви, че идентификационният номер е механизъм, който дава възможност за осъществяване на ефективен контрол от страна на НЗОК, но по-важното е, че той дава в ръцете на пациента възможност също да осъществява контрол.

"Става дума за уникален идентификационен номер, за това пациентът да може да контролира дали касата плаща за неговото лечение. Пациентът може да получава чрез приложение на своя телефон данни за съответно лечение в конкретна болница. Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път, има редица европейски болници, които отдавна са го въвели", изтъкна д-р Ваньо Шарков.