В интервю за Нова телевизия тази сутрин той заяви:

Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, трябва да им кажа, че и армия, и полиция, и жандармерията, и най-големите им началници – всички работят и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна”.

По думите му се усеща раздвижване от другата страна на границата, където се движат мигранти, а всеки ден във вътрешността на страната залавят по 150-200 души.

"Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. Затова вчера решихме да изпратим жива сила на места, където няма ограда и не са обхванати от термокамерите", съобщи премиерът, като уточни, че е имал среща с военния министър Николай Ненчев, началника на отбраната Константин Попов и главния секретар на МВР Георги Костов.

Той изрази съжаление, че от споразумението между Турция и ЕС почти нищо не се изпълнява.

По повод ситуацията в Турция след опита за преврат Борисов заяви още.

"Проблем е, защото не само бежанците, тази трудна ситуация в Турция, това извънредно положение, виждате с много тежки последствия за противниците на президента, не може да не се отрази на нас. Трябва да бъдем малко по-внимателни в изказа, защото трябва не само да запазим комуникацията, а и да направим така, че те да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанската вълна", подчерта министър-председателят.

Ако трябва да съм гадател и оракул, хороскопът на света е много лош, обобщи Борисов и подчерта, че напрежението между Великите сили става нетърпимо - заради всяко малко регионално конфликтче, дори заради един инцидент. По повод евентуален военен конфликт между големите държави, Борисов заяви, че рано или късно става като в театъра - когато има пушка на стената, тя рано или късно ще гръмне.

"Ние сме в един петоъгълник, по-сложен от Бермудския триъгълник. От едната страна имаш Черно море и Крим, от другата страна Турция, Гърция, Македония. Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, добави той.

По отношение на обстановката в Черно море той отново заяви, че иска то да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ, на туризъм. И попита кой не го иска.

Демилиталиризирането може да стане само по линия на НАТО, съседните страни, Русия и Турция – всички, които сме в този басейн. Като начало трябва да се опитаме да спрем ескалацията на въоръжението. Има цикличност в събитията. Имаше бойкот на Олимпиадата в САЩ, после бойкот в Москва – изхвърляне на спортисти. Всичко от Студената война в момента се повтаря, в още по-черни краски”, поясни той.

Борисов дори обяви, че може да преосмисли кандидата на ГЕРБ за президент заради променената през последните дни ситуация в света. Кандидатът трябва да е обединител и някой, който би бил способен да балансира нацията