Сезонът за събиране на шамфъстъците трябва да започне едва в края на юли, но от началото на месеца грабителите вече вилнеят на банди във фъстъчените гори в северната и източната част на страната и ги опустошават.

Министерството на земеделието уточнява, че незаконно вече е прибрана до 40% от реколтата на фъстъци много преди те да са узрели.

Грабеж и продажба на загуба

Офанзивата започнала на 7 юли, втория ден от Рамазан байряма, разказва пред АФП ръководителят на отдела по земеделие в провинция Саманган, в северната част на страната, Рафиюла Росанзада:

"100 до 150 жители се втурнаха към фъстъчените гори в окръзите Хазрат Султан и Кох Гожирд".

"Хората бяха арестувани, но по-важното бе, че събраните от тях шамфъстъци не бяха узрели, а реколтата и без това тази година е по-малка", оплаква се високопоставеният служител.

Същата картина се повторила във всички зони покрай "пояса на фъстъците", който тръгва от Бадакшан, в североизточната част на Афганистан, до Кундуз в северната, за да стигне до района на Херат, в западната част на границата с Иран.

"Имаме 27 000 до 30 000 хектара фъстъчени дървета в провинция Бадгис (в северната част), но правителствените сили не контролират тези райони, там властват талибаните", с укор казва Хафизула Бениш, директор на отдела по земеделие.

"Талибаните и други могъщи групировки събират фъстъците преди те да са узрели и, вярвайте ми, те няма да се продадат добре, а биха могли да донесат 35 милиона афгана (525 000 долара)", казва той.

Сред крадците има и бедни хора като Шафи, както се представя 32-годишен селянин от провинция Саманган. Той обяснява пред АФП, че "когато никой не ги спира, хората могат да си спечелят от 1000 до 2000 афгана дневно (15 до 30 долара), а това си е изкушение.

В министерството на земеделието Мохамад Аман Аманияр уверява, че властите се опитват да вземат мерки: "От три или четири години, щом наближи време за прибиране на реколтата, правителството забранява достъпа до горите с фъстъци в 11 провинции.“

Нарушаването на тази забрана се смята за престъпление, но изглежда това не възпира мнозинството нарушители.

Изчезващи гори

В провинция Бадгис, откраднатите все още неузрели шамфъстъци се продават само за 400 афгана (малко под 6 долара) за "сеер" (мярка за тегло в Централна Азия, около 7 кг)., казва Аманияр от аграрното ведомство. "Когато плодът е узрял добре, цената му е 1500 до 2000 афгана", допълва той.

Аманияр абяснява, че "фъстъците са по-привлекателни от който и да е друг плод", най-вече защото става дума за природни гори, собственост на държавата. Те не са изкуствено засадени като обикновените фъстъци, които са по-добре защитени от собствениците им.

Преди 35 години, преди началото на конфликтите, които опустошиха Афганистан, в страната имаше близо 450 000 хектара фъстъчени дръвчета, посочва той. Войната и мизерията доведоха до изчезването на "40 до 50% от дърветата, използвани за огрев или станали жертва на климатичните промени и сушата..."

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) и Американската агенция за сътрудничество (USAID), които подкрепят възстановяването на горите, са установили, че и самата плътност на горите в Афганистан значително е намаляла. Средно от 40 до 100 дървета на хектар е имало преди войната, а днес те са между 20 и 40.

От десетина години усилията, полагани за възстановяване на зеленината в страната, са довели до засаждането на 9700 хектара шамфъстъкови дръвчета.

Износът на шамфъстъци, ценени заради природните им и биологични качества, се е движил между 500 и 1500 тона обелени ядки през последните 12 години. През 2014 година те са донесли 4,2 милиона долара на страната.

Това не може да се сравнява с производството на опиум, което, според ООН, се оценява на близо 160 милиона долара годишно само в Афганистан, но пък стига на бунтовниците "да свързват двата края".

- - -
* С малки съкращения. Оригинално заглавие: „Афганистанските шамфъстъци - зелено злато в джобовете на талибаните“

Превод от френски: БТА