Бойко Борисов каза, че използва случая, "докато са медиите тук да разпръсна това, което се опитват да вменят като вина нашето правителство“, цитира го "Фокус".

Думите му бяха по повод изказване на лидера на ДСБ Радан Кънев, който тази сутрин заяви пред Нова телевизия, че "по въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес и един премиер, който подрива усилията им". По думите му правителството е "кекаво" по тази тема.
Съпредседателят на Реформаторския блок каза това по повод призива на премиера от неотдавна Черно море да бъде демилитаризирана зона.

Ако беше нещо несериозно или малко, или незначимо, бих го минал както обикновено, бих го неглижирал. Но някой да се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и ЕС е налагане на лъжа, клевета, измислица и желание да се построи една предизборна кампания. Да се твърди, че военният министър и външният министър са гарант на НАТО и ЕС, а ние другите едва ли не сме пречка за това е не само лъжа, не отговаря на истината“, подчерта видимо ядосан министър-председателят.

Той изтъкна, че с Николай Ненчев са посетили всички бази, участвали са в много учения и абсолютно всички предложения, които засягат НАТО, са минали и в Народното събрание, и в Министерски съвет.

"Той е тук при нас, може да го потвърди", допълни Борисов и продължи:

"Моите извинения към Трайчо и Гроздан Караджов и към всички, но те ако са ми гаранта за НАТО и ЕС със сигурност нямаше да сме там".

Имената на бившия енергиен министър в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков и на депутата от РБ са част от номинациите за президент, които вървят в блока.

Борисов изтъкнa, че в края на август е поканен да разговаря по тези теми с германският канцлер Ангела Меркел и румънския президент и попита не може ли да кажат опасенията си.

"Нима във всяко свое изказване президентът Путин или министърът Лавров не ме сочеха мен с пръст, или показваха някой друг като главен виновник, че това правителство е виновно за куп неща. Да де, но една лъжа повторена 100 пъти, почва да се възприема", добави премиерът.

Той беше категоричен, че по абсолютно всички теми, касаещи НАТО и ЕС, единственият гарант с реална власт е това правителство.

"И, пази Боже, да стане друг гарант. Това някой да си присвоява това право или тези заслуги… Докато ние обявявахме военното крило на Хизбула за терористична организация – първи и единствени в света, и от президента Обама до Лондон, Берлин и къде ли не – Брюксел, винаги са ни давали за образец за най-лоялните, най-добрите партньори на НАТО и ЕС тук на Балканите", продължи Борисов.

Той припомни, че и в момента по всички планове на НАТО с МО са отремонтирали летищата и "Безмер" в момента е най-голямото.

Премиерът помоли министрите да реагират в такива ситуации, защото останалите им колеги остават в небрано лозе. Той изтъкна и енергийните проекти и попита риторично кое правителство, с кои министри е успяло да удържи националния интерес.

"Защото нека някой да отиде с Теменужка Петкова и да се разправя какво да правим с този реактор. Лесни ли са тези преговори? Нима ДСБ нямат зам.-министър там, той да се произнася. Да кажат, да спрат парите за образованието, за армията, за спорта, строителството, културата, което искат и тези 600 млн. евро да ги платят, да платят лихвите по над 160 хил. евро на ден и днеска ни се зачисляват, да ги хвърлят тези пари в канала и готово", каза още Борисов.

Той добави, че здравният министър Петър Москов, въпреки че няма никаква подкрепа, откакто партията му ДСБ излезе в опозиция, и въпреки че като ръководител на предизборния им щаб на кметските избори е бил противник на ГЕРБ, вече го преписват само като негов министър.

"Аз се гордея с това, не искам да ме разбираш криво - искам да продължиш с всичка сила, особено пръстовите отпечатъци, особено това, което правиш с лекарствата - намаляване на цените и всичко това с румънци, македонци и всички останали колеги, защото това е големият успех, това е реформата, това е болезненото и трудното. Ще имаш цялата ни подкрепа и на правителството и като председател на партията. Няма огъване тук", обърна се Борисов към Москов.

Няколко часа по-късно председателят на НС Цецка Цачева обяви 20-минутна почивка, тъй като се провежда извънредно заседание на ПГ на ГЕРБ, на което ще бъде изслушан военният министър Николай Ненчев.

(Очаквайте подробности)