В сградата на МС отново започна съвещание при премиера Бойко Борисов, в което, както и през изминала нощ, участват шефовете на служби.

Те са докладвали, че няма пострадали български граждани в Турция.

Има наши сънародници в южната ни съседка, които са блокирани в хотели и на летища.

Те поддържат връзка с българските дипломатически мисии.

В МС дойде и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

"Имам пълните уверения на всички от турската страна, че границата няма да бъде поставена под натиск", заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския посланик.

Нашите кораби в Черно море не дават никаква индикация за мигрантска вълна. Лагерите в Турция са спокойни, въпреки всичко се разбрахме с Турция да усилим патрулите, за да сме сигурни, че няма да се получи брожение, подчерта българският премиер.

"Заедно с турската страна продължаваме да охраняваме, въпреки всичко съм изпратил военния министър, главния секретар на МВР, началника на отбраната. С 230 войници сме подсилили Гранична полиция, защото може да се очаква все пак натиск. Изказах съболезнования към всички загинали, към техните семейства", добави Борисов.

Говорихме си с посланика, че в последните месеци през ден-два пиша съболезнователни адреси. Политиците трябва много по-сериозно да се заемат, говоря в цял свят и да се намери трайно решение и то да е мир. Непрекъснато войни, непрекъснато военни намеси нищо добро не носят към този момент, уточни още премиерът.

Той съобщи, че КПП-ата работят.

„От снощи дори и да имаше някъде неудобства, нямаше как в тази ситуация в Турция да ги накараме да пуснат КПП-тата. След разговори успяхме да ги отворим. Продължавам да смятам, че все още конфликтът не е напълно локализиран от това, което имам като информация. Препоръчвам всички да отложат пътуванията си, за да не поставяме всички в екстремна ситуация”, призова още Борисов.