"След референдума във Великобритания, Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите".

Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол.

Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на Срещата на върха на лидерите от ЕНП, съобщи премиерът в официалната си страница.

Борисов информира Дол с процеса по изграждането на възпиращите съоръжения по южната ни граница във връзка с бежанската вълна и с мерките, прилагани от МВР по охраната на външната граница на Европейския съюз.

Премиерът за пореден път повдигна и въпроса за приемането на България в Шенген след като страната ни е изпълнила всички изисквания и след като това е констатирано и оценено и от Европейската комисия и от Европейския парламент.

Бойко Борисов и председателят на ЕНП Жозеф Дол се обединиха около извода, че общата цел на десните партии и на отговорните политици в Европа днес е да се изправим с аргументи срещу антиевропейските популисти.

За да бъде постигнато това обаче, трябва да се вслушаме в конкретните проблеми на хората, които представляваме и да направим всичко по силите си, за да ги разрешим, категорични са Борисов и Дол.

И утре да кажат, ще се справим с председателството

С председателство всеки се е справял, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, попитан дали при възможно изтегляне на графика за председателството на Съвета на ЕС нашата страна може да се справи, предаде БТА.

По-рано днес Европейският парламент прие резолюция, в която призова заради резултатите от британския референдум британското председателство, насрочено за догодина, да бъде поето от друг.

Ако това се случи, България вероятно ще трябва да оглави Съвета на ЕС шест месеца по-рано от предвиденото.

И утре да кажат, и утре ще се справим, коментира премиерът. Това да ни е проблемът. Може би един от проблемите на ЕС е тази бюрокрация, администрация, огромни приготовления, добави той.

Имаме прекрасни дипломати, заяви Борисов по повод възможността в рамките на българското председателство ЕС да договаря условията за напускането на Великобритания.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на леви и десни популисти?