Тези и много други злини надвисват над децата по света, ако не се води борба с глобалната бедност, гласи годишният доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Ройтерс и БТА.

В публикувания днес обзор на Детския фонд на ООН специално внимание се отделя на неравенството при децата и пагубните последици от него.

При бедните деца вероятността да умрат преди да навършат 5 години е два пъти по-висока от тази при децата на богати семейства, се казва в документа.

Ако не се предприемат действия, до 2030 г. 69 милиона деца ще умрат преди да са навършили 5 години по причини, които могат да бъдат предотвратени. Повечето от тях са в страните страните Африка южно от Сахара.

Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1,90 щатски долара дневно.

Бедните момичета два пъти по-често биват омъжвани на детска възраст в сравнение с дъщерите на заможни семейства.

"Някои от големите предизвикателства, пред които сме изправени, като бежанците и мигрантите, са свързани с неравенствата и бедността", заяви за Ройтерс заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт.

"Намаляване на неравенствата ще е добро за децата, но също и за предотвратяване на бъдещи кризи", добави той.

В доклада, озаглавен "Положението на децата в света", се отправя призив да се разширят усилията за образование на децата. Посочва се, че ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно увеличение от около 10 на сто на доходите, които ще получава като възрастен.

В момента обаче около 124 милиона деца не посещават начално и основно училище. Техният брой се е увеличил с около 2 милиона от 2011 г. досега, сочи докладът.

За децата, родени от образовани майки, има три пъти по-малка вероятност да умрат невръстни в сравнение с децата на неуки жени. Сред децата на просветени майки много повече от тях ходят на училище, те не се женят на детска възраст и раждат деца по-късно.

250 милиона деца живеят в зони на конфликти, които засилват неравенствата, се казва още в доклада на УНИЦЕФ.