Двамата коментираха резултатите от референдума, на който британците гласуваха Великобритания да напусне ЕС.

Смятам, че това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за ЕС, коментира Плевнелиев по време на форум на тема „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими“.

"Ясен знак за един ненаучен урок от историята - една велика сила - символ на свободна търговия, една държава - символ на либерална демокрация, реши да се изолира обратно в националните си граници, на собствения си остров. Дълбоко съжалявам за този резултат. Дълбоко съм притеснен, че днес националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа, но съм сигурен, че обединена Европа с или без Великобритания трябва да гледа напред", каза още държавният глава.

Бойко Борисов също смята, че ЕС трябва да покаже, че може да се справи и без Виликобритания и бързо и дисциплинирано да се стабилизира.

Уважавам решението на техния народ, макар че от днес ще е тежко разделен. Аз считам, че е правилно, щом така са избрали - трябва да се оставят сами да решават съдбата си. Ние да започваме да мислим за Европа без тях. Всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза”, каза той пред журналисти, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали има вероятност да се получи ефектът на доминото и референдумът там да предизвика допитвания и в други европейски страни, министър-председателят отговори:

Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото”.

Според него с излизането на Великобритания ЕС става по-слаб, а това ще се отрази и на страната ни.

Виждате пазарите как реагираха, аз предупредих за това. Лирата как падна, така че последствията са за всички”, добави Борисов.

На въпрос дали някой печели в геополитически план от резултатите на референдума във Великобритания, Борисов посочи:

Следващите месеци и години ще видим резултата. Сега трудно може да се прогнозира, но при всички случаи това е лош ден за Европа".

По думите му много от нещата, които е говорил в Европа, са излезли истина. Можело още преди година да спрем Балканския път, защото през това време влезли много мигранти. Според него обаче това ще бъде урок за всички да действат по-дисциплинирано и по-бързо.

Митов: Да се мисли какви въпроси да има на референдум

Дълбоко разочарование предизвиква резултатът от референдума, практически ставаме свидетели на нация, разделена на две и това няма как да не се отрази на Великобритания и на ЕС, коментира пък външният министър Даниел Митов.

Правителството ще излезе с позиция, емоциите в момента са излишни, допълни той и същевременно подчерта, необходимостта да не се позволи да се получи ефект на доминото и популизмът да надделее над здравия разум.

В отговор за коментар за оставката на премиера Дейвид Камерън (която той обяви, че ще подаде до три месеца - б.р.) министърът каза, че това не може да бъде извод за отдалечаването на Великобритания от Европа.

"Това решение на Камерън е логично, той постави на масата въпроса за референдум, който се превърна в гласуване за различни неща, и затова трябва да си дадем сметка какви въпроси могат да се поставят. Ясна е волята на британския народ, но референдумите трябва да бъдат добре премерени, за да могат хората да взимат информирани решения, да не се превръщат референдумите в поле за битка на популисти, националисти и ксенофоби и да водят до неразбиране за какво точно се гласува", коментира още Митов.

Д
епутати: От няма опосност до съдбата на 200 000 българи

Непосредствена опасност и проблем за българите във Великобритания в момента няма, процесът на излизане продължава 2 години, заяви междувременно зам.-председателят на парламента и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, предаде БТА.

Той обаче призна, че Великобритания е третата икономическа сила в ЕС и петата в света и излизането й ще бъде удар върху икономиката на всички останали членки.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък написа във Фейсбук:

"Иронично или не, първата представителна демокрация падна първа жертва на крайния и безотговорен популизъм. Предстоят важни месеци. През тях можем да наблюдаваме гърчовете на брекзитърите, които посмъртно не могат да изпълнят кухите си и взаимно противоречиви обещания.

Можем и да се отдадем на празно отчаяние и пророкуване за края на Европа и пристигането на прокъсания руски ботуш. (Това само в случай, че има пари за гориво и резервни части в хазната на "победителя" Путин...) А можем и да си дадем сметка, че "Брекзит" е тежък провал на бюрократичната и партийна система на единна Европа. И че единна Европа е единствената гаранция за мира и благоденствието на континента".

По думите му е нужно властта незабавно да предприеме мерки, с които да гарантира интересите на около 200 000 българи, които работят, учат, плащат данъци и се осигуряват във Великобритания.

Междувременно изследване показа, че ако днес в България се провеждаше референдум за членството в ЕС, той би бил спечелен от поддръжниците на ЕС с мнозинство от 71%.

АНКЕТА: Интересува ли ви ще излезе ли UK от ЕС?