За това дискутираха президентът Росен Плевнелиев и германският му колега Йохаим Гаук, които откриха съвместен икономически форум "Индустрия 4.0" в София.

Заедно с Германия можем да въведем повече високотехнологични производства, които да се позиционират в България. Все повече компании предпочитат България като дестинация за изнасяне на услуги и производства. Секторът на изнесените услуги процъфтява днес в България, посочи президентът Плевнелиев, като отбеляза създадените в него към днешна дата над 40 000 работни места.

Същевременно Йоахим Гаук посочи, че ако потенциалните инвеститори биха могли да си пожелаят нещо, то това е модернизация на инфраструктурата и реформа на администрацията, която да съпътства всички положителни процеси в България. По думите на Гаук те се оплакват от недостатъчна правна сигурност и "старата тема - от корупцията".

Все още, казват инвеститорите, българската икономика е под нивото на възможностите си и се движи "с включена ръчна спирачка", посочи  той. Гаук отбеляза още, че ясни и изчерпателни правила за борба срещу корупцията създават прозрачност и окуражават инвеститорите.

България днес е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа, каза още   Плевнелиев, като добави, че това не е негова оценка, а той просто е приел съответната награда. Каза го британската аутсорсинг асоциация, европейската аутсорсинг асоциация, отбеляза държавният глава.

Изнасянето на процесите в други държави е и най-добрият начин да се справяме с проблема с липсващите кадри, каквито и в Германия липсват. Днес Германия търси повече от 40 000 компютърни специалисти. България има много динамична среда на малки и средни предприятия, които могат да запълнят и тази празнина, отбеляза президентът.

Той даде редица примери с известни западни компании, разкрили работни места в България в различни направления. По думите на Плевнелиев този успех показва, че глобални компании могат да произвеждат и да обслужват своите клиенти от България - ефективно, печелившо и взаимноизгодно.

Президентът посочи също така и извършваните в редица сектори реформи в България, сред които правосъдието, образованието, здравеопазването. Реформираме и модернизираме българската администрация, институции и регулатори.

Двустранният търговски обмен между страните ни расте постоянно, посочи Йоахим Гаук, който открои информационната и комуникационната техника като сфера с добри шансове за по-голям икономически ръст, според експертите. От нашите общества се очаква да са иновативни и да са готови да се променят, добави президентът Гаук.

Той посочи, че през изминалите десетилетия, и особено под натиска на икономическата и финансова криза, България е доказала, че е готова непрекъснато да се променя.

Президентът Гаук отбеляза, че през изминалия четвърт век от началото на демократичните промени в България постоянно са се извършвали структурни реформи, приватизирали са се държавни предприятия и се е намалявала държавната администрация, затова в годините преди финансовата и икономическа криза страната е имала възходящи икономически показатели и ниска безработица.