При осъществяването на първичен спешен транспорт до болница пациентът или неговият настойник трябва да бъде информиран, че ще бъде транспортиран до най-близкото лечебно заведение, в което може да му бъде оказана помощ, съответстваща на състоянието му, се казва в заповедта на Петър Москов.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Тя идва седмица след репортаж, който разказа за фатални случаи, причинени от това, че линейките карат пациентите в точно определени болници срещу заплащане. А днес протестиращи медици от ЦСМП в София обвиниха директора д-р Георги Гелев, че им забранявал да возят пациенти до една от частните болници в столицата.

В заповедта от здравния министър се казва още, че информирането на пациента се документира в медицински документ.

Случаите, в които болният е транспортиран до болница, различна от най-близката, също трябва да бъдат документирани в писмена справка и да се упоменат причините за това. В заповедта се посочва, че в справката ще се описва и GPS проследяване на линейката.

Ако най-близкото лечебно заведение откаже хоспитализация, отказът трябва да се удостовери в медицинската документация от дежурния лекар в лечебното заведения или от екипа, който е осъществил транспорта.

Когато пациентът откаже да бъде транспортиран до най-близкото лечебно заведение, което може да окаже необходимата медицинска помощ, това също трябва да се отрази от него и от отговорника на медицинския екип, осъществил изпълнението на повикването.

Дежурните екипи в районните координационни централи трябва да уведомяват незабавно дежурния експерт в Министерството на здравеопазването за за всеки случай на отказ от хоспитализация в болница, което ще доведе до незабавна проверка в лечебното заведение за болнична помощ за причините за направения отказ.