Познавам хора от АБВ, познавам и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основни критерия, заяви председателят на партията и президент на България от 2002 до 2012 г. на пресконференция.

Това ни дава основание да сме толкова категорични, когато си поставяме за цел спечелване на президентските избори наесен, коментира Първанов, цитиран от БТА.

Само преди ден той заяви, че Конституцията позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново.

Помолен да коментира думите на министър-председателя, че излизането на АБВ от властта е свързано с намерението му да се кандидатира за президент,  Първанов посочи:

"Това е все едно аз да кажа, че Борисов остава като премиер, защото има намерение да се кандидатира за президент".
"Нали съм ви казвал кой е любимият ми виц: крокодилът не е толкова дълъг, колкото е зелен", добави той.

По думите му едно са мотивите за участие във властта, друго е онова, което ги кара да се борят за спечелване на президентските избори. Преди да имаме номинация на АБВ и решение на коалицията, по никакъв начин няма да коментирам различните варианти, включително и за мое участие или неучастие, заяви Първанов.

Той поясни, че партиите, които са участвали в работна среща за президентските избори, са "Народен съюз", ЗС "Александър Стамболийски", "Гергьовден". По думите му това е един формат център-ляво, център-дясно.

В отговор на въпрос кога ще поканят БСП за диалог за президентските избори, лидерът на АБВ отказа да коментира механизма на възобновяване на диалога вляво, защото някои се ядосали, че ги канят публично.

Националният съвет на АБВ даде мандат на Изпълнителното бюро да води преговори с други партии и неправителствени организации по общи политически и законодателни инициативи и евентуално издигане на общи кандидатури за президент и вицепрезидент, съобщи още Първанов.

Националният съвет е утвърдил и състава на новото Изпълнително бюро на партията. Заместник-председателите на партията остават същите - Ивайло Калфин, Борислав Борисов и Румен Петков.

Новите членове на ръководството са заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова, Марин Киров, Владимир Елезов, Георги Димитров /бивш дипломат/.

Избран е и нов предизборен щаб, начело с Румен Петков.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?