Предсрочни избори в България ще тласнат страната в хаос, каза днес пред журналисти в Поморие премиерът Бойко Борисов, предаде БТА.

По думите му предсрочни избори на този етап са невъзможни, защото другите партии не са готови.

Вижте снимки >>>

Министър-председателят бе в Поморие, където официално откри новото рибарско пристанище в града. След церемонията той посети мястото, където се строи зала "Арена" в бургаския комплекс "Изгрев".

Президентът Плевнелиев

Бойко Борисов каза, че не е изненадан от отказа на държавния глава Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат за президент. "Разговарял съм с него по тази тема", посочи премиерът.

"През годините работихме прекрасно и в синхрон с Плевнелиев. Драмата е за тези, които се опитаха да го унизят и от негово име да говорят откровени лъжи", добави Борисов.

"Да обяснявам, че ГЕРБ е водила преговори с Бокова и Елена Поптодорова. Това просто вече минава всички норми на лъжата", каза премиерът.

Евроатлантическата ориентация

Гарант за евроатлантическата ориентация на България е ГЕРБ, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Опитват се, спасявайки се панически, да подвеждат хората. Освен това да се говорят глупости от типа, че президентската институция е гарант за европейското или атлантическото ни развитие, здравият разум не може да го допусне. Имали сме години, когато президентската институция е правила точно обратното", коментира Борисов.

Премиерът даде пример със защитаването на интересите на държавата с "Южен поток", АЕЦ - Белене, проектът "Бургас-Александруполис".

"Президентът е гарант, че нещата междуинституционално са добри. С какво може една президентска институция да "изкълчи" или да обърне направленията на държавата? В такова отчаяние са изпаднали”, каза още министър-председателят.

Той допълни, че е отворен за всякакъв диалог. "Но нормално ли е да излезеш и да кажеш : „Борисов да дойде тук, да му кажем кой да е президент", каза още премиерът.

Премиерът бе категоричен, че за президентски избори ще говори през юни или към средата на юли.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?