На последното заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок във вторник член на Гражданския съвет казал пред колегите си, че има информация за участие на ГЕРБ в договорки за издигането на Ирина Бокова за кандидат-президент.

Това съобщи пред журналисти в парламента Гроздан Караджов от гражданската квота на Блока след декларацията на Росен Плевнелиев да не участва в следващите президентски избори.

Караджов обаче отказа да уточни кой е съобщил новината на Изпълнителния съвет, а от пресцентъра на ГЕРБ веднага бе обвинен в разпространяване на слухове, предаде БТА.

На ИС на РБ този вторник имаше ясна заявка на Гражданския съвет да се постави едно предварително условие към ГЕРБ и Бойко Борисов, че Ирина Бокова няма да бъде кандидат на ГЕРБ за президент. Имаме притеснения, че от страна на ГЕРБ ще се търси друг кандидат, който ще бъде повече в център-ляво, и той да бъде обединителният кандидат. В такива договорки на дребно ние няма да участваме. Имаме информация и сме притеснени от нея, бяха думите на Гроздан Караджов.

Той беше категоричен, че кампанията на партии от РБ "за" Плевнелиев и втори президентски мандат в никакъв случай не е била изпълнение на политическа поръчка държавният глава да бъде отстранен. Депутатът припомни, че мотивът на Плевнелиев е личен.

Караджов добави: "Ако бухалката на партия ГЕРБ е играла някъде там, това не е наш проблем."

Решението на президента какво да прави с политическата си съдба е негово, подчерта още реформаторът.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви категорично по БНР,  че кандидатурата на Бокова за президент не е била обсъждана в ГЕРБ.

"Сега чувам от вас за евентуална такава номинация. Уверявам ви, че никога, по никакъв повод името на Ирина Бокова за бъдещ кандидат или за подкрепа от политическа партия ГЕРБ не е стоял на дневен ред, никога не е обсъждано", каза Цветанов.

На въпрос дали е чувал за кандидатура на Ирина Бокова, която евентуално да подкрепят ГЕРБ и РБ, зам.-председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски обяви, че това е поредната лъжа и интрига.