Това заяви в Стара Загора министър - председателят Бойко Борисов.

"Все още е твърде рано да коментираме темата за президентската кандидатура. До юли има достатъчно време много работа да се свърши заедно със сегашния президент", коментира премиерът  изявленията на ДСБ и лидера им Радан Кънев, които вчера призоваха десните и проевропейски формации да подкрепят настоящия държавен глава за втори мандат като независим кандидат.

Това го приемам повече като призив от страна на г-н Кънев към БСП, ДПС, каза премиерът.

Според него, преди ДСБ изненадващо да решат, че подкрепят Плевнелиев, е трябвало да попитат поне останалите партньори в Реформаторския блок.

"Ако е сериозно това, което е казал, то се прави по няколко начина. Първо - най-нормалното е една партия, като иска да подкрепя някого, да го пита има ли нужда от тази подкрепа. Аз бих могъл да искам да ви подкрепям вас, а вие да не желаете. Второ, да пита партньорите си в неговата си партия - партия Реформаторски блок. И трето - да пита евентуално партията, на която допълнително разчита", обясни позицията си Бойко Борисов.

С мен г-н Кънев, или който и да е от ДСБ, не е говорил и в случая, ако приемем несериозно думите им, че са опозиция, това означава, че всяка опозиционна партия би могла да кани другите за подкрепа на неин кандидат. И когато всичко това се изброи, се вижда колко не отговаря на действителността от това, което са направили. Бих разговарял с тях на всяка тема, но да научавам от медиите, че са решили това, ми се вижда, или блъф, или с цел да уязвят г-н Плевнелиев, или не съм ги разбрал правилно, каза още министър - председателят.

Бойко Борисов за пореден път заяви, че се е пошегувал, че ще се кандидатира за президент. Кого ще номинира ГЕРБ, ще стане ясно през лятото. Борисов припомни как вече 12 години повтаря, че няма да се кандидатира за президент.

В Стара Загора премиерът присъства на откриването на новата трибуна на стадион "Треис Арена". Съоръжението е изградено на базата на публично-частно партньорство, по програма "Джесика".

Самият  Председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира днес в Русе, че не е нормално политик да предложи президентска кандидатура без знанието на номинирания.

По-рано такова мнение за призива на ДСБ десните да подкрепят Росен Плевнелиев за нов мандат като независим кандидат изказа и лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.