В сутрешния блок на Нова телевизия Петков заяви:

Единият сценарий е г-н Цветанов да се опита да направи г-н Борисов президент, за да яхне партията ГЕРБ. Другият е г-н Борисов да иска да стане президент и да се опита да обясни това на широката публика на гърба на Румен Петков, на АБВ. Третият е ГЕРБ да разбира наистина, че няма друг сериозен кандидат, освен Борисов", каза бившият вътрешен министър, според когото Росен Плевнелиев е тежък провал.

На въпрос защо смята, че Борисов ще се кандидатира за държавен глава, след като вчера той отново го отрече и заяви, че се е шегувал по темата, Петков отвърна: 

Ами това говорене: „Ще ме ядосате и ще кандидатирам за президент”. Успокой се бе, колега, ако ще се кандидатираш, обяви го...". 

По повод закачките първо на Цветанов, а после и на самия Борисов, че преди години Петков го е накарал да напусне поста главен секретар на МВР и така го е направил премиер, той каза:

"Не дай, Боже, да се гътна да умра, на сиромаха ще му се срине кариерното развитие. Човек трябва да има някаква мярка в тези обяснения. Не може 6 месеца да си говорил, една година „Аз няма да бъда кандидат за президент” и изведнъж нещо си се поизнервил малко и ще се кандидатираш”

Заместникът на Георги Първанов в АБВ беше категоричен, че с всички тези коментари ГЕРБ се опитват да легитимират решението Бойко Борисов да се кандидатира за президент.  

Петков каза още, че не е тайна, че Първанов и подалият оставка вицепремиер Ивайло Калфин са най-сериозно коментираните имена за номинация на АБВ за кандидат-президент. По думите му двамата са безспорно успешни политици.

Още вчера той коментира пред Дарик радио, че Първанов може да се кандидатира и без да има тълкувателно решение на Конституционния съд дали има право отново да е държавен глава.

Според чл. 95 от Конституцията президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат, но не е уточнено дали става дума за два поредни или по принцип. Първанов вече имаше два последователни мандата.

Цветанов: Имаме много кандидати, Кънев прави интрига

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в същото предаване версията, че Борисов ще се кандидатира.

ГЕРБ е единствената партия, която заяви, че ще обяви кандидата си не по-рано от юни месец. Не знам защо развълнува толкова хора евентуалното споменаване на потенциална кандидатура на Борисов. В ГЕРБ има изключително много качествени и стойностни министри, кметове, депутати. Имаме голям избор и нямаме никакви притеснения за президентските избори”, каза той.

Той коментира и изненадващия призив на ДСБ всички партии с евроатлантическа и реформаторска ориентация да застанат зад кандидатура на Плевнелиев за втори мандат като независим президент. Лидерът на партията Радан Кънев обяви, че не е говорил с него, а целта е да го стимулират да се яви на вота наесен. 

Самият Плевнелиев остана неприятно изненадан и заяви, че ще обяви позицията си в края на юни, както вече декларира.

Виждам една хаотична непоследователност и една обърканост. С подобно изявление търсиш да бъдеш коментиран в сутрешните блокове или в медиите. Радан Кънев търси поредната интрига, която смята, че може да му донесе политически дивидент Аз съм убеден, че това е лично негово решение, за да търси легитимност за евентуална кандидат-президентска кампания", каза Цветанов.

Той обяви, че ГЕРБ, РБ и ПФ вече имат принципно общо решение как ще гласуват ветото на президента върху Изборния кодекс, но след последен разговор във вторник ще го обявят официално.