Предстои да бъде избрано място за поставяне на паметника в централната градска част и обявяване на конкурс за идеен проект, съобщи БНР.

"Мисля, че като град и като община трябва да почитаме известните си съграждани. Къде ще бъде поставен в централната градска част и по какъв начин - паметникът, ще кажат скулптурите и архитектите. Ще бъдат обсъдени няколко варианта и ще бъдат внесени на сесия на Общинския съвет", каза кметът на Плевен Георг Спартански.

На страницата на Община Плевен е публикувана банковата сметка за дарения.

"Идеята не е да искаме цялата сума от една, две, три или пет фирми, а повече на брой фирми и граждани, всеки според възможностите си с малки суми да дарят. Вероятно вече е време да започнем да разсъждаваме по-глобално, да направим една алея на плевенчаните, които са прославили не само Плевен, но и България в Европа и света", добави Спартански.

Плевенските журналисти обявиха, че подкрепят и ще се присъединят към дарителската акция за реализиране на идеята за паметник на Емил Димитров.

Любимият певец на няколко поколения българи почина след тежко боледуване на 30 март 2005 година в София.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен. Той е първата голяма наша поп-звезда от началото на 60-те, с известност извън България, не само като певец, но и като композитор. Песните му "Арлекино", "Моряшко сбогом" и най-вече "Моя страна" под името "Monica" са изпълнявани от световноизвестни певци и окестри.

Емил Димитров произхожда от артистично семейство - син е на факира Мити и хиромантката Мадам Сузи и е със силно изразени заложби в изкуството. След като учи една години във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", той се посвещава изцяло на музиката.

В началото на 70-те години Емил Димитров сключва договор с френски грамофонни издателства, работи с оркестъра на Пол Мориа, пее на една сцена с Демис Русос, Джани Моранди, "Карпентърс", Жилбер Беко и др.