За първи път ръководството на системата за изпълнение на наказанията е поверено на жена, съобщиха от Министерство на правосъдието.

"Работила съм с повечето от вас през последните години и се надявам с общи усилия и личната отговорност на всеки от вас да работим в екип“, обърна се Георгиева към състава на ГДИН, след като бе представена от заместник-министър Красимира Филипова.

Сред приоритетите на новия главен директор са подобряването на условията в местата за лишаване от свобода, предотвратяването на внасянето на забранени вещи и наркотични вещества зад решетките, работата по ресоциализация и насърчаване на пазара на труда за наемане на изтърпели присъдите си граждани.

Гергана Георгиева е юрист по образование. Досегашната й работа бе в администрацията на Омбудсмана, където пет години е била в дирекцията "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на гражданите".

Това е дирекцията, която извършва проверки в местата за лишаване от свобода.
В периода от 2007 до 2011 г. Георгиева е била инспектор-юрист в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, териториална дирекция "София-град".

От 2000 до 2007 г. е разследващ орган в МВР, а преди това е работила в сектора "Криминална полиция" на Пето РПУ в София, в главната дирекция "Полиция" и в полицията в Кюстендил. Кариерата си започва в Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура-Кюстендил.

За постигнати високи резултати досегашният и.д. гл. директор на затворите Свилен Цветанов бе награден от министър Екатерина Захариева. Той остава в екипа на новото ръководство като заместник-главен директор на ГДИН.