Това съобщи социалният министър Ивайло Калфин.

Промяната се налага с цел осигуряване на по-голяма прозрачност и е в отговор на големия интерес към схемата, поради намаляването на изцяло субсидираните програми, каза министърът.

Срещу схемата по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" има редица сигнали от фирми, включително в ОЛАФ и българския й еквивалент - дирекцията в МВР, която се занимава със злоупотреби по еврофондовете - АФКОС. Работодателите посочват фрапиращи нарушения по класирането и процедурата за кандидатстване, която протече за рекордно кратко време - два работни дни. Всички одобрени фирми са подали документи в първите 19 минути от отварянето на схемата.

Схемата предизвика голям обществен и медиен интерес, припомни Ивайло Калфин. Тя е насочена към безработни над 29 години, като с приоритет са хората от най-уязвимите групи сред тях - тези в предпенсионна възраст, трайно безработните над една година и хора с ниско образование.

Цялата операция е за 81 млн. лева, като в нея се предвиждат няколко етапа - първият е свързан с предоставяне на първоначална заетост на хората от рисковите групи, следващите са обучение и след обучението - задържане на работа. Първоначалното решение беше на първия етап да се пуснат 10 процента от операцията, т.е 8 милиона и 100 хиляди лева.

Кандидатстването по програмата беше направено електронно - заявките се подават електронно, но в електронната система на Агенцията по заетостта ги въвежда служител на съответното Бюро по труда, посочи Калфин. Те са набирани само два дни, като обяснението е, че за този кратък период те са надвишили многократно средствата.

За два дни са приети 3720 заявки от 107 Бюра по труда в цялата страна, а в някои от бюрата е била създадена организация за приемане на заявки от няколко компютъра, което по думите на Калфин, обяснява защо през няколко секунди от едно и също бюро е влизала информация.

Мястото в регистрационната система се запазва с влизането в системата, а не с окончателното изпращане на информацията, допълни министърът. По думите на Калфин, тъй като има посредничеството на служителите в Бюрото по труда, колкото и съвестно да работят служителите, няма увереност, че фирмите са били равнопоставени.

Фирмите, които поддържат системата, са уверили Калфин, че е възможно да има забавяне, но не е имало спиране, блокиране на системата. Възложена е проверка и се очакват резултатите от нея, каза министърът.

Той съобщи, че е възложена и проверка, която да бъде извършена от управляващия орган и МВР. Агенцията по заетостта ще разпредели увеличеният ресурс по области, което ще бъде въз основа на обективни критерии, свързани с равнището на безработица и равнището на заявките за заетост.

Ще се даде възможност на нови фирми да кандидатстват, а тези, които вече са кандидатствали, да препотвърдят интереса си, като няма да се иска предварително да подготвят документи.

Поръчката вероятно ще бъде отворена отново на 10,11 май, обясни министърът. Ще се кандидатства по имейл в съответната област и по формуляр, подготвен от Агенцията по заетостта.