Така всичко се концентрира някъде, харчат се 400-500 евро за бежанец месечно, което е в пъти повече от пенсията на български пенсионер от по около 150 евро средно, изтъкна премиерът на среща с кампанийните мениджъри на Европейската народна партия (ЕНП) в столичния хотел "Хилтън", цитиран от БТА.

По-рано днес бе съобщено, че норвежкото правителство е увеличило сумата, която се полага на всеки кандидат за убежище, склонил доброволно да се върне в родината си - от 20 000 на 30 000 крони (близо 3650 долара).

Получи се рязко разминаване между желаното и действителното, дори Ангела Меркел беше поставена под напрежение, каза още Борисов.

"Нашето правителство полага огромни усилия за евроатлантическата солидарност. Пример за това е, че страната ни не се е съгласила да построи ограда с Гърция, както половината европейски държави са направили", подчерта премиерът.

По думите му и то само защото гърците са наши съседи и приятели и много години ще бъдем заедно.

Надявам се, продължи Борисов, те - гърците, да изпълнят шенгенските си ангажименти и да спазят затварянето на балканския път за бежанците. Макар че, по оценката на министър-председателя, все още сме далеч от каквото и да е задоволително решение.

"Над 700 млн. евро се изсипаха в Гърция за охрана на границата, а в България - 6 млн. евро. Страната ни харчи много пари и усилия, за да докаже че е истинска шенгенска граница и колкото и да е трудно се справяме", обясни Борисов.

Най-важно е да водим правилна, прагматична политика, а след това вие да комуникирате с обществото и да обяснявате защо е така, каза пред кампанийните мениджъри от ЕНП премиерът.

Да се въведе правило  всеки премиер от ЕНП да спазва 3% на дефицита

Борисов посочи, че когато говориш на обикновения човек за дефицит, той надали го разбира.
Тези, които разбират материята - финансистите и икономистите, знаят, че нарушаването на дисциплината по отношение на бюджетния дефицит е най-бързата стъпка към финансова катастрофа и много държави са минали и през това, добави той.

"Сега отново пак чувам между другото, че е хубаво да вдигнем дефицитите. Огромна част от европейските държави са много над 60% външен дълг и доста от тях са над 3% бюджетен дефицит", коментира Борисов.

3% дефицит означава, че с толкова пари дофинансираш бюджета през дълга. Това е допълнително харчене на пари, които не си изкарал, за които плащаш лихви.

Според мен тук трябва да бъдем като правило, като задължение, всеки премиер от ЕНП, 3%-та бариера да спазва, заключи Борисов.