Така той коментира пред журналисти предстоящата си утре среща с  парламентарните групи, които подкрепят правителството, по повод спорните промени в Изборния кодекс.

Борисов бе категоричен, че ще настоява разговорът да е публичен и да бъде протоколиран.

На въпрос дали могат наново да се гласуват текстове, с които да се отмени задължителното гласуване, премиерът отговори, че не е такъв разбирач на технологичните правила.

Честният и отговорният подход е утре да го изговорим с партньорите”, допълни той, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали е склонен да препоръча на своите депутати да направят ревизия на някои от текстовете в ИК, Борисов отговори:

Не само съм склонен, но ако беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем”.

Сега, когато обаче били зависими един от други – четири партии, можел да се произнеса едва, когато чуе останалите лидери.

Лидерът на ГЕРБ отново заяви, че предложението за задължителното гласуване е на Патриотичния фронт и въпреки че той лично е против, са го подкрепили като като отговорна за стабилността партия.

"На мен ми омръзна - ако това не станело, АБВ щели да напуснат, ако това не станело - реформаторите напускат, ако другото не станело - патриотите напускат. И аз утре ще им кажа, че не виждам докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим, след това да остава само ГЕРБ да се обяснява", коментира още Борисов.

Вчера вицепремиерът Ивайло Калфин заплаши, че АБВ ще излязат от кабинета заради промените в Изборния кодекс.

По думите на Борисов когато ГЕРБ направи нещо, трябва да ходи да търси подкрепа от други партии, извън правителството. Това не е честно и не е правилно към нас, добави той и изтъкна, че ГЕРБ стоят добре, затова нямали нужда от служебна победа или трикове на изборите.

Що се отнася до приетата разпоредба българите в чужбина да могат да гласуват само в посолства и консулства и последвалото масово недоволство, премиерът каза, че от решението най-ощетена е неговата партия, защото е получила най-много гласове от чужбина на миналите избори, предаде БТА.

"26 хиляди души са гласували за ГЕРБ на последните избори в секции в чужбина, сиреч ние си нанасяме пряка щета. Но ПФ категорично настоява това да го има", изтъкна отново Борисов.

Той самият защитавал електронното гласуване като компенсация и се ангажира, ако НС го възложи и политиците от управлението утре се споразумеят за тази възможност, правителството да положим всички сили, за да бъде приложено.

"Десетилетия наред българите се възмущават от гласовете, които идват от Турция - около 56 хиляди на последните избори, утре гласуваме, ако носим тежест от пасивите - ги носим всички. Иначе не е честно само ГЕРБ да носи тежестите." Така Борисов коментира тезата на ПФ, че с ограничаването на секциите в чужбина, се намаляват гласовете за ДПС от Турция.

По-рано днес съпредседателят на ПФ Валери Симеонов защити промяната с думите, че това е начинът ДПС да бъде изваден от властта и подчерта, че задължителността за гласуване ще се отнася за тези, които живеят в радиус 20 км от съответните дипломатически представителства.

Защо да няма социологически проучвания, какво ни пречи, аз не ги чета - така отговори Бойко Борисов по повод друго спорно предложение - да не се оповестяват проучвания на социологическите агенции в изборната кампания.

АНКЕТА: Приемате ли задължителното гласуване?