Днес Бойко Борисов и Ивайло Московски се срещнаха с представители на протестиращите превозвачи, в опит да ги разубедят да затворят българо-гръцката граница по Великденските празници в отговор на блокадата на гръцките фермери преди няколко месеца.

След разговорите Московски изрази благодарността на министър-председателя към всички асоциации на превозвачите за решението им, предаде "Фокус". Те влязоха в положение и приеха да отстъпят в името на това границата да функционира нормално и българските и гръцките граждани да пътуват свободно, каза министърът.

"Ще има ултимативна декларация, която ще съдържа призив към Гърция - ако от сега нататък се допусне блокиране на границата, абсолютно целият бизнес и всички български браншове съответно ще блокират и те границата, така че по максимален начин да бъде реципрочно отговорено на тези гръцки действия", предупреди обаче Московски. 

Любомир Столарски от асоциацията на превозвачите също обяви, че компромис повече няма да се прави:

"Призоваваме и други браншове, който иска да я подпише, но смятаме,че при едно следващо незаконно блокиране на българо-гръцката граница ще има вече сериозен отпор относно всички отношения с Гърция, не само между превозвачи и туристи, а въобще с всичко".

От туристическия бранш бяха категорични, че ако гръцките фермери още веднъж блокират границата, и те "ще си покажат" зъбите.

Ако се стигне до контра-блокади, туристическият бранш ще преглътне евентуални загуби, декларира след срещата Байко Байков от Асоциацията на турорепаторите.

"Както разбрахте, дадохме един ултиматум на нашите съседи, ако искат да бъдем истински европейци, ако искат да правим бизнес и да си ходим на гости, трябва да се съобразят с нас. В противен случай ние ще покажем своите зъби, каквато и цена да платим", закани се той.

100 млн. лева ще изгубят българският туристически бизнес, ако превозвачите блокират българско-гръцката граница, съобщи миналата седмица Байко Байков.

110 000 българи се очаква да пътуват в Гърция по Великденските и Гергьовденски празници, 80 000 гърци трябва да дойдат в България. Заради заплахата от блокади вече бяха анулирани резервации.