Това заяви той в Шумен, където присъства на откриването на новата сграда на местния Административен съд.

„От една страна превозвачите са прави, 45 дена гръцките фермери се гавриха с българските превозвачи, тогава нито комисията се намеси. Няколко пъти говорих с гръцкия премиер и накрая се стигна до там да мина оттатък границата, при протестиращите и да им кажа, че това безобразие няма да продължава", коментира ситуацията Борисов.

„Унизителни бяха действията на гръцките фермери и по-унизителното е, че вече 10 години го правят", каза още министър-председателят.

„Бих търсил и инициатива с гръцкото правителство, да станат гарант и те и ние, искам и Ципрас, многоуважавания колега, да поеме ангажимент, че през януари ако затворят по същия начин границата, ще прати жандармерията да разчистят", допълни Борисов.

По думите му, накрая ще се разбере с българските превозвачи да не блокират, но иска и Ципрас да поеме ангажимент.

"Понеделник, вторник ще се занимавам с тази дейност. Надявам се накрая като добри съседи с гърците те да могат да идват за нашите празници, а нашите хора да отидат там на почивка", допълни премиерът.

Той каза още, че разбира българските превозвачи, но трябва да се намери начин да се отговори по европейски на неевропейските действия на гърците.

100 млн. лева ще изгубят българските туроператори, ако превозвачите блокират българско-гръцката граница по време на предстоящите празници, съобщи Байко Байков от Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенции.

Вече има анулирани резервации от чужди групи заради анонса за затваряне на границата.

Туроператорите призоваха транспортните фирми да се откажат от блокадата, в противен случай държавата да се намеси, за да защити гражданите, които искат да пътуват за Великден и Гергьовден.

Въпреки, че туроператорите подкрепят справедливото недоволство на българските превозвачи, те определиха отговора им сега да затворят границите като беззаконие.

Освен предполагаемите загуби за туроператорите, не могат да се изчислят щетите за хората, които сами организират пътуванията си.

Община Кирково не разрешава блокада на ГКПП „Маказа – Нимфея“

Съюзът на международните превозвачи, който с писмо преди дни уведоми крайграничната община Кирково за протестна блокада по Великден, получи отказ

"Не можем да дадем разрешение за подобни действия на превозвачите, те не са нормални и рационални, и ние категорично не сме съгласни с обявеното намерение за блокада на граничния пункт с Гърция", заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

Той е провел срещи с бизнеса, на които предприемачи, търговци, хотелиери и др. са изразили твърдо неодобрение за готвения протест и са подчертали, че подобни действия са единствено във вреда както на тях, така и на избора на всички българи и гърци за празничните дни.

Сюлейман посочи още, че общинската администрация е обсъдила ситуацията и с полицията, за да бъдат елиминирани всякакви пречки пред пътуващите в двете посоки и с цел обявената блокада да бъде предотвратена.