Малко преди 9 часа той пристигна в парламента и влезе в стаята на председателя Цецка Цачева заедно с Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Идването му се случи след вчерашната закана на Реформаторския блок да бойкотират гласуването на оставащите текстове от Изборния кодекс, защото не бяха съгласни с приетите промени.

Окончателно беше прието задължително гласуване
като "граждански дълг", решено беше референдумите да се провеждат отделно от всички други избори, което на практика ще гарантира резултатите от тях да не бъдат зачитани, както и да няма район "Чужбина" и българите зад граница да не могат да избират преференциално депутати.

След продължила час и половина среща Борисов си тръгна, като заяви, че разговорът е по инициатива на Симеонов, който сутринта се е обадил по телефона.

"Знаете, че то референдумът (за електронното гласуване - б.р.) предизвика всички тези промени в Изборния кодекс", беше единственият му отговор на въпрос дали ще бъде ревизирано задължителното гласуване или друг, приет вчера текст от кодекса, предаде БТА.

Той обаче съобщи, че скоро ГЕРБ и ПФ "ще дадат една трибунка и ще ви обяснят какво сме говорили".

По-късно пред медиите застанаха Цватанов, Симеонов и Красимир Каракачанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че е добре референдумът на шоумена Слави Трифонов, който събра нужните гласове, да се проведе през юли, за да може, ако хората се обявят против задължителното гласуване, да се направят промени в закона до президентските избори наесен. Цветанов припомни, че и друг път е имало избори през лятото и според него не е проблем допитването да се случи също тогава.

За да компенсират българите в чужбина, за които няма да има специален район, пък управляващите увериха, че ще забързат процеса по въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Цветанов заяви, че целта е то да се въведе експериментално още на президентските избори наесен.

Експерти обаче коментират, че едва ли това ще е възможно за президентския вот, дори експериментално.

Изтриване от списъците чак след второ негласуване

По повод задължителното гласуване Цветанов заяви, че то е факт, "благодарение на консенсуса, който беше постигнат между колкото е възможно повече формации в днешния парламент".

Той припомни, че от февруари 2014 г. от ГЕРБ участваха активно в събирането на подписи за такъв вот и за въвеждане на електронно гласуване. И подчерта, че над 550 000 граждани са подкрепили инициативата им, а те сега изпълняват ангажимента си.

Знаете, че имаше искане на ПФ за активна регистрация и за да направят и те съответните отстъпки, ние възприехме принципа при задължително гласуване не след първи национален избор, а след два последователни избора да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от това конституционно право“, подчерта Цветанов, макар гласуването на този текст още да не е минало.

По думите му същевременно мъртвите души, които не са изчистени от списъците, ще бъдат осъвременени.

Междувременно депутатите приеха българите, които живеят в чужбина, да могат да гласуват само в дипломатическите представителства. За целта няма да се допуска образуването на секции извън консулствата и посолствата ни. Предложението на ПФ беше прието със 145 гласа „за”, 27 „против” и 1 „въздържал се” и предизвика ново напрежение.

Кръстосан огън: Да има ли в бюлетината графа "Не подкрепям никого"