Вчера при акция на ГДБОП и прокуратурата бяха арестувани вече бившият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и още седем души.

Акцията е реализирана след доклад на инспектората на Министерството на здравеопазването, в който има набелязани десетки нарушения и злоупотреби. Сред тях, такива са тези, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца до клиники във Франция и Турция. Очаква се повече информация за операцията да бъде дадена днес от прокуратурата.

Борисов коментира пред журналисти, че още вчера парите, които е трябвало да бъдат дадени за лечение на деца, са преведени, предаде БТА. Днес на заседание на новото ръководство на фонда се очаква те да бъдат разпределени, посочи още премиерът.

"Призовавам и всички от Обществения съвет да бъдат там, за да вземат решения и за това болно дете Дилян, и за всички други. Още днес да се вземат решенията, тъй като ние парите сме ги превели", заяви Борисов, цитиран от БНР.

По думите му, сигналът по случая е подаден от здравния министър Петър Москов отдавна.

По повод отрицателните реакции след арестите, премиерът заяви:

"Имаше известно забавяне покрай лекарските протести, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани. За да има наказани в съда, службите трябва да "избродират" всичко. И затова се наложи по-дълго да се използват срс-та. Не разбирам колеги, които казват, че не се бързало, когато се провеждат акции. Години наред се прибързваше и накрая имаше оправдателни присъди".

Той подчерта, че за него е важно, тези, които са си позволявали да правят нередни неща, да си понесат отговорността, затова се надява това да бъде доказано в съда, цитира го "Фокус".

"И, ако са събрали веществени доказателства - такива каквито твърдят пред мен, че са събрали, - те съответно пред Специализирания съд ще издържат", добави той.

Същевременно източници, близки до разследването, съобщиха пред БНР, че при обиските във Фонда за лечение на деца в чужбина, не са открити пликове с пари, каквато информация се появи в някои медии.

Майка на болно бебе: Александров е арогантен

Даниела Христова е майка на 4-месечния Дилян, който все още не може да замине за лечение в Германия, въпреки че парите са събрани от дарения, заради Фонда за лечение на деца в чужбина. Бебето е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. След като у нас не може да получи адекватно лечение, семейството е насочено да търси помощ в чужбина.

Във Фонда обаче родителите се сблъскват с бавна и дълга процедура, която забавя лечението на детето им и рискува живота му. Майката е подала необходимите документи още на 10 март, но до днес решение няма.

Ден преди шефа на Фонда Павел Александров да бъде арестуван, Христова публикува гневно писмо в социалните мрежи, в което го обвинява в арогантност и некомпетентност.

"От клиниката в Германия са изпратили официално писмо, от която става ясно, че от Фонда за лечение на деца в чужбина са поискали оферта само за операция на Дилян, а не за цялостно лечение. Говорих отново с Фонда и попитах: "Защо само операция????" Отговорът беше: "Каквото са преценили от Германия, госпожо, това са написали!", пише отчаяната майка.

Даниела разказва, че Александров е бил лично запознат от лекуващите лекари на сина й от детската онкохематология в Пловдив, че е най-добре бебето да получи цялостно лечение в Германия.

"Кажете ми, г-н Александров, защо още на 4 април не подадохте запитване за цялостно лечение, след като вашият служител ме убеждаваше, че е подадено именно такова запитване? Кажете ми спите ли спокойно, храните ли се с апетит, радвате ли се на хубавото време....???? Защото Дилян не спи добре, не се храни добре и не вижда слънцето!!! Той се бори за живота си, докато Вие демонстрирате колко некомпететно и неадекватно могат да действат институциите, когато ръководният им орган е неправилен!", гневна е Даниела.

Майката обвинява бившия шеф на Фонда и в арогантност и предава думите му към нея по време на телефонен разговор на 18 април: 

"Я не ми дръж тон, бе! Ти като си толкоз отворена, що не се активизира да си свършиш работата сама, ма, а само ми ходиш по телевизиите. Ти знаеш ли как се взема оферта от Германия? Те там само вас чакат. Аз пет години се занимавам с таз работа, знам как е".

Даниела е подкрепена и от други родители, които са станали жертва на подобно безхаберие от страна на фонда. Те са организирали протест, който ще се проведе днес от 16 часа пред сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина в София.

Други родители обаче защитиха Александров и заявиха, че фондът никога не е работил по-добре, подчертавайки, че наскоро прокуратурата е извършила проверка и не е открила никакви нарушения.