Часове след това обаче от синдикатите изненадващо заявиха, че искали всъщност 789 лв. средна заплата за учителите, а за непедагогическият персонал 427 лв., предаде БГНЕС. По време на заседанието на образователната комисия към парламента синдикалистът от "Подкрепа" Крум Крумов заяви, че се е оказало, че днес “не са си дообмислили нещата”. Оказало се, че те искали 650 лв. средна брутна заплата, която да е на база на възнагражденията в средното образование, което включва и непедагогическя персонал - като училищните дърводелци и чистачки. Така по сметките им всъщност средната учителска заплата ще стигне 789 лв. По-рано той сметна, че при средна брутна учителска заплата от 650 лв. някои педагози могат да стигнат до 800 лв. месечно възнаграждение.
Според наблюдатели новото искане на синдикатите е станало след поредния митинг на площад "Батенберг", където учители и непедагогически персонал са изразили свойто недоволство от постигната договореност с премиера. Предложението на правителството било към 50%.
Помолен да коментира новата ситуация, министърът на образованието Даниел Вълчев каза, че преговорите продължават и се надява да бъде намерен най-добрият изход.
По-рано преговорите на синдикатите с премиера и двамата министри Даниел Вълчев и Пламен Орешарски продължиха близо 4 часа. На тях бе постигнато споразумение училищата и детските градини да преминат имат делегирани бюджети, 80% от всички пари в системата на образованието, дадени на общините, да влизат директно в училищата, а останалите 20% след определен период от време също да се връщат на училищата. Досега общинските съвети се разпореждаха с парите им.
Мминистърът на финансите Пламен Орешарски подчерта, че се работи именно в посоката да се промени подходът и да не се говори само за проценти, а да се оптимизира системата в средното образование като финансово управление, защото се оказало, че е с много сериозен ресурс.
В 14.30 часа след преговорите със синдикатите премерът Сергей Станишев даде брифинг за журналистите. Вече има сближаване на позициите между правителството и синдикатите за учителските заплати. Повишаването на заплатите ще стане чрез вътрешно преструктуриране на финансовите потоци в образованието и чрез ангажимент на държавата, каза Станишев. Той подчерта,че се предвижда актуализация на стандартите за издръжка на един ученик. ( бел. ред. издръжката ще се увеличи с около 200 лева, сега тя е към 930 лв. ). Надявам се в близките дни българските учители да могат с добро самочувствие да се върнат в класните стаи, защото и за тях, и за родителите се създава напрежение през последните седмици, допълни премиерът. Министрите Вълчев и Орешарски също изразиха надежда в понеделник децата и учителите да се върнат в класните стаи.
В четвъртък се очаква Министерството на финансите да предостави разчети как образователната система да се преструктурира, а финансовите средства да се управляват по-рационално, а МОН - да даде конкретните разчети за трите етапа на увеличението на заплатите.
Учителската стачка продължава. Обявеният за 18 октомври национален митинг-шествие ще се състои, обявиха синдикатите. Вечерта се събират представители на стачните комитети от цялата страна за да решат за изхода на стачката.