Премиерът е запознал канцлера с позицията на България за предстоящата утре в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и е потвърдил още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът е отбелязал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като е засвидетелствал готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция.

Премиерът е подчертал важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.

Борисов е призовал канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки ден.

Премиерът на Чехия: Готови сме да защитим границите на Балканите

"Централноевропейските лидери са готови да помогнат на балканските страни да запечатат своите граници с Гърция, за да спрат потока от мигранти в Европа", заяви чешкият министър-председател Бохуслав Соботка, цитиран от Ройтерс и БТА.

Въпреки възраженията на Германия, според която това може да утежни ситуацията в Гърция, Вишеградската четворка, включваща Чехия, Полша, Унгария и Словакия, ще обсъди утре тези планове на среща на върха в Прага.

Соботка каза, че споразумението на Европейския съюз с Турция за намаляване на потока от бежанци и мигранти засега не носи задоволителни резултати, а времето изтича.

"Вишеградската четворка осъзнава колко важно е да се съсредоточим върху западнобалканския маршрут и да покажем солидарност със западнобалканските страни, и да им помогнем за защитата на техните граници", каза  Соботка.

"Полицаи от страните от Вишеградската четворка вече помагат на македонската граница, готови сме да увеличим помощта си, ако е нужно", заяви той.

На срещата в Прага ще присъстват също така лидерите на България и Македония. Соботка каза, че ще обсъди плановете с гръцкия външен министър във вторник - преди среща на лидерите от ЕС в Брюксел в четвъртък.