Форумът ще се състои в Прага и на него ще бъде отбелязана и 25-годишнината от учредяването му. На срещата в Прага държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, на която са поканени премиерът Борисов и президентът на Македония Георге Иванов, ще обсъдят мерки за защита на външните граници на Европейския съюз.

В рамките на посещението си министър-председателят ще се срещне и с чешкия си колега Бохуслав Соботка. Премиерът Борисов ще бъде придружаван от министъра на външните работи Даниел Митов.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Премиерът информирал г-н Юнкер за актуалната ситуация на българо-гръцката граница във връзка с блокадите и призовал Комисията да вземе мерки, в рамките на правомощията си, за нормализиране на трафика по транспортния коридор.

В рамките на разговора министър-председателят Борисов отбелязал, че предстои да вземе участие в срещата на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза.

Той изтъкнал, че по време на форума ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на Европейския съюз.

Румяна Бъчварова: Няма да затваряме границата с Гърция

Решението на един или друг европейски формат може да бъде взето само за сведение, но не и като задължение за България, каза Бъчварова за предстоящата среща на Вишеградската четворка в понеделник.

България да се съгласи да затвори границата си с Гърция, ако това бъде поискано от нея, в момента не изглежда приемлива политика и не отговаря на нашите виждания за справяне с проблема.

Трябва да подкрепяме Гърция, защото те са наши партньори и съседи, отбеляза Бъчварова.

България да се превърне във “втора отбранителна линия” срещу мигрантите, а по границата на страната ни с Гърция да бъде издигната ограда, подобна на тази с Турция, предложи неотдавна унгарският премиер Виктор Орбан.