Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Министерския съвет с председателя на ПЕС Сергей Станишев, съобщи пресслужбата на кабинета.

Двамата са обсъдили развитието на обстановката в Европа в контекста на мигрантската криза и предприеманите мерки на национално и европейско равнище за ограничаване на въздействието й.

Министър-председателят е информирал Станишев за дискусиите и решенията на донорската конференция "Подкрепа за Сирия и региона", за приноса на България към усилията на световната общност за справяне с хуманитарните проблеми, както и за разговорите му с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, с премиера Дейвид Камерън и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Във връзка с мигрантската криза Борисов и Станишев са разгледали и въпроса за членството на България в Шенген.

Те са изразили общото мнение, че обстановката в ЕС в последните години доказва необходимостта от връщане на темата на дневен ред, още повече, че България всекидневно доказва способността си да осъществява ефективен контрол върху външни граници на Съюза.

"Удовлетворен съм, че с г-н Станишев имаме еднакви разбирания по темите, които са значими за българския национален интерес. Смятам за правилно лидерите на големи партии да сме единни по тях", е коментирал премиерът Бойко Борисов.