Това съобщиха от Министерство на външните работи.

От там посочват, че във връзка със силния обществен интерес към появилата се първоначално в турски медии информация, в която се твърди, че е наложена забрана за достъп до Република Турция на българските граждани Ахмед Демир Доган и Делян Славчев Пеевски, зам. -министърът на външните работи Валентин Порязов е провел поредица от разговори с турския посланик, по време на които е потърсил официалното становище на турската страна по случая.

Според медии в Турция мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

През вчерашния ден турският посланик увери, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема. Посланик Гьокче не бе в състояние нито да потвърди, нито да отрече, че подобно решение е било взето.

Също така, той не пожела да коментира написаното в турските медии.

Тази информация бе представена от зам.-министър Валентин Порязов на днешното изслушване в Народното събрание.

По-късно днес се състоя нов разговор, в който посланик Гьокче до голяма степен потвърди съобщеното вчера. Нещо повече, той заяви, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос.

Зам.-министър Валентин Порязов обърна внимание на турския посланик, че в тази позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии (в които забраната е била потвърдена - б.р.).

Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер.

В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес, се казва в позицията от МВнР.