Те акцентират върху името на новата партия - ДОСТ, което е абревиатура на "Демократи за отговорност, свобода и толерантност", предаде БТА в специална кореспонденция от Нахиде Дениз.

Изданието "Балканлар24" обяснява, че думата ДОСТ е навлязла в турския език от персийски и означава обичан, доверен, близък приятел, единомишленик, сродна душа.

Но думата има и друго значение в турския език: извънбрачно съжителство на мъж или жена. Въпросът е дали новоучредената партия ДОСТ ще се превърне в истински приятел на българските турци или ще бъде като в извънбрачното съжителство, пита изданието.

В същото време "Балканлар24" обръща внимание и на факта, че във въпросната абревиатура се съдържат буквите "Д" и "С".

"Поставени една до друга, те образуват ДС (Държавна сигурност), това е името на българското Гестапо - мъчител на българските турци по време на бившия режим", се отбелязва в текста.

В него се прави и игра на думи. Ако и в новата партия са като в Д/П/С, не само няма да бъдат защитавани правата на турците в България, но и в ДОСТ ще трябва да поставяме буквите "ДС" в кавички, пише изданието.

Вестник "Заман" пък подчертава, че Лютви Местан е предпочел да не отговори на поставения му конкретен въпрос има ли връзка името на партията с турската дума приятел. На същата тема акцентират и вестник Милли газете, тв канал Саманйолу и, информационната агенция Джихан хабер ажансъ.

Юксел Йозкан, председател на Балгьоч - влиятелна организация на българските и балканските изселници, защитава названието ДОСТ като казва, че Местан е избрал много хубаво име за своята партия. В изявление пред медиите Йозкан пожелава успех на  Местан и подчертава, че ДОСТ е много хубаво определение за една политическа партия.

Думите на Йозкан са сигнал, че Балгьоч, която е една от най-старите и влиятелни изселнически структури със седалище в Бурса и до миналата година подкрепяше ДПС на Ахмед Доган, се преориентира към новата формация на Местан.

Социалните медии пък буквално се задръстиха от коментари във връзка с учредяването на новата партия в България. Коментарите са между двете крайности - от пълна подкрепа за Местан срещу статуквото на ДПС, до предричане на неуспех и изразяване на подкрепа за ДПС. Едни настояват, че промяната ще дойде чрез новата партия, а други, че и "ДПС, и ДОСТ са боклуци на старите комуняги".

Не липсват и подигравателни коментари. Ердинч Халим Имамоглу римува "дост" с "тост"-сандвич с две препечени филии с кашкавал или друга плънка по средата, като подчертава, че предпочита "тост" пред "дост". Плънката може да изберете според вкуса си, пише той.

Друг читател критикува Местан затова, че в устава на новата му партия няма забрана за членуване в нея на бивши агенти на ДС.

Изселници: Ердоган вероятно ще подкрепи ДОСТ

14 изселнически организации в Турция подкрепят ДПС и почетния председател Ахмед Доган, но немалко застават и на страната на Местан. Това коментира в интервю за Дарик радио председателят на Дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул Неджиати Барлас.

Според него турският президент Реджеп Ердоган най-вероятно открито ще подкрепи Местан и новата му партия.

"Ние скоро имахме среща с българския посланик и с българския генерален консул в Истанбул. Идеята е ДПС да си остане, както досега - стабилна партия и да не се разпадне. Доган е идеологът на партията, той е лидер и създател на партията и сега няма да я остави да се разпадне. Зад Местан също доста хора застават. Тези организации, които мислят успоредно с турското правителство", добави Барлас.

ДПС: И други са имали "мераци" за нашия електорат

Много подобни заклинания сме чували в годините и никога не са бил успешни - така съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира междувременно намеренията на Лютви Местан да привлече избиратели на ДПС.

Алиосман Имамов пък каза, че много партии "имат такива мераци, но досега не се е случвало".

"Нашият избирател не е закован, не е закопчан, не е принуден, не е изнуден. Всеки си има идеи, виждания", добави и Рамадан Аталай, като подчерта, че новият проект на Местан още не е факт и можело да не стане.

По повод информацията, че партията на Местан ще е протурска, Аталай заяви, че дълго време и ДПС е била обвинявана, че ще е такава партия.
Казак пък допълни, че от ДОСТ трябва да отговорят на въпроса дали ще са протурски проект.