Червената линия на ДБГ не е да обсъждаме конкретен министър, а дали той прави полезни неща за България. Така той отговори след заседание на Изпълнителния съвет на РБ, индиректно на изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Тази сутрин пред национална медия Кънев каза, че партията на Меглена Кунева вероятно няма линия на компромис и се бори за министерски постове.

Какво очакват - да излезем и ние в опозиция и нещата там да не напредват, ако го направим, това означава, че двама от тримата министри, зад чиято политика засега застава ДСБ - Петър Москов и Николай Ненчев, ще трябва да си ходят, обясни Зеленогорски, цитиран от БТА. И разясни, че линията на ДБГ се определя от това дали се правят полезни реформи, тя е и меморандумът, който ще бъде подписан с ГЕРБ.

Работната група на РБ, която преговаря с ГЕРБ за меморандума е получила  мандат от Изпълнителния съвет най-късно идната седмица документът да бъде финализиран и подписан, имало вече голямо сближаване по сроковете от 8-те точки в него.

В текста се предвижда в срок от три месеца да бъде направена оценка на дейността на министерствата и това е причината РБ да поиска утре точката за оценка дейността на правителството да отпадне от дневния ред на Съвета за развитие.

Ако се окаже, че в края на този политически сезон, въпреки меморандума, няма напредък, очевидно е, че достигаме тънка линия, която се доближава до това част от нас да преосмислят участието си в мнозинството.

Миков: Извънредни избори може да предизвика само Борисов

Не бива да се пъчим излишно, никой друг освен Борисов и ГЕРБ не могат да предизвикат в момента предсрочни избори, каза в Хисаря председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.

Това не е по силите на нито една от малките партии, а виждаме, как много от тях напоследък и бягат от отговорност, каза още Миков.

Лидерът на БСП беше категоричен, че ако ГЕРБ продължава да управлява по същия начин, няма да изкара пълен мандат. Всяка партия трябва да е готова във всеки един момент за избори, каза Миков.

На въпрос за кандидатурата на Миков за председател на БСП в предстоящия конгрес на партията през май, той даде уклончив отговор: Не можеш да бъдеш кандидат на всяка цена.

В средата на април се очаква да бъде готов анализът на местните организации за политиката на партията и тогава Миков ще вземе решение дали да се кандидатира.