На 29 октомври м.г. бронираният "Мерцедес" на Алексей Петров беше обстрелван с два гранатомета от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". Петров оцеля невредим, след като снарядите не се взривиха.

На 2 февруари т.г. бе съобщено, че Софийската градска прокуратура е привлякла 47-годишния украинец Роман Логвиненко като организатор на престъплението, както и трима негови съграждани Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков. Софийският градски съд остави Логвиненко за постоянно в ареста. Украинецът е с дългогодишен бизнес в България, има адрес в Пловдив и български ЕГН.

Днес Софийският апелативен съд трябваше да разгледа мярката за неотклонение на чужденеца, но решението бе отложено за 16 февруари, предаде БТА.

Дотогава трябва да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза, която въз основа на документите, представени пред магистратите днес и медицински преглед, да даде заключение за актуалното здравословно състояние на Логвиненко.

По данни на защитата, украинецът страда от Хепатит С и има още здравословни проблеми, които не могат да бъдат лекувани в ареста. Адвокатите представиха медицински експертизи, които обаче са на руски език и трябва да бъдат преведени.

Адвокатът на Логвиненко Владимир Манолов отказа да коментира по същество обвиненията срещу клиента си, но коментира изявленията на прокуратурата, че това е едно от най-професионалните престъпления, разкрити от началото на прехода, предаде БНР.

"Чувал съм и други пресконференции - по делото за кечерите и по делото за Масларова, спомняте ли си какво стана? За материалите не мога да коментирам. Прокуратурата подхожда много библейски, с двама свидетели става всяко дело. Има двама свидетели. Дали са убедителни, ще се преценява в по-късен момент", заяви защитникът.

Същевременно Интерпол продължава да издирва с червена бюлетина Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков. Тримата са обвинени задочно като помагачи на Логвиненко, а според разследващите Чорни и Балков са стрелците по Алексей Петров.